Imatge de cotxes plens de neu

Alerta per una nevada que pot arribar a cotes molt baixes el cap de setmana

El plat fort de la borrasca encara ha d’arribar i la nevada pot ser important a molts punts de l’interior i de muntanya. Encara no està clara la cota de neu final, però el Meteocat té activades alertes a totes les cotes

Imatge de cotxes plens de neu
La neu pot aparèixer a cotes molt baixes | Ramon Baylina

Màxima incertesa sobre la nevada que pot arribar aquest cap de setmana a Catalunya quan ens troben a tan sols unes hores de l’arribada del plat fort de la borrasca ‘Filomena’ a casa nostra. Els diferents models meteorològics no s’acaben de posar del tot d’acord, però els últims mapesindiquen que la part més activa afectaria el sud de Catalunya, mentre que a la resta les precipitacions serien de neu a cotes molt baixes a l’interior i una mica més altes a la costa. Hi ha alertes activades en aquest sentit.

En aquest sentit, la nevada podria ser persistent i abundant a partir d’últimes hores del divendres i durant matinada i mati de dissabte molts punts de l’interior i de muntanya, sobretot de la meitat sud del territori. La neu pot caure ben avall de matinada, també a la costa, sense descartar alguns flocs al mar. La cota pujaria ràpidament a prop de mar fins als 400 o 500 metres amb pluja en aquesta zona, però a l’interior l’aire fred quedaria més estancat i la neu podria caure durant més hores, tot i que possiblement la pluja aniria guanyant terreny. 

Diumenge encara tindríem un matí mogut i tarda amb menys precipitacions, però la cota de neu  podria baixar una mica. Per tant, tenim màxima incertesa de cara a un cap de setmana que pot ser nevat a moltes comarques, especialment cap als Ports i muntanyes de Tarragona, on les acumulacions poden ser molt importants. Caldrà anar seguint amb molta atenció l’evolució d’un temporal que apunta a històric a l’est i centre de la península Ibèrica.

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Breu treva de cara al divendres

Després d’un dijous que s’ha llevat amb enfarinades al prelitoral de Barcelona i, posteriorment, amb nevades a cotes molt baixes  a les Terres de l’Ebre i sud del Camp de Tarragona, divendres les precipitacions ens donaran una treva en aquests punts, si bé a l’extrem sud de l’Ebre hi pot seguir nevant o plovent. Tot i això, el dia serà fred i gris amb ambient de cru hivern,  amb més  clarianes  a la meitat nord al matí. A partir del vespre, les precipitacions aniran agafant embranzida pel sud.

Mapa de previsió a Catalunya el 8 de gener del 2021
Mapa de previsió per aquets divendres | Catalunya Méteo

Nevada a molts punts dissabte

Aquestes precipitacions seran en forma de neu a cotes inicialment molt baixes, d’entre 200 i 300 metres  entre divendres al vespre i matinada i primeres hores del dissabte. Inclús es podria veure nevar per sota, especialment a les Terres de l’Ebre. Per tant, en el moment de màxima extensió de les precipitacions de matinada la neu podria caure amb ganes a pràcticament tot l’interior, prelitoral i, puntualment, algun lloc de la costa.

No obstant, la cota de neu anirà pujant ràpidament dissabte al matí a causa de l’entrada amb ganes de vents més humits i temperats de mar cap a terra. A la costa, la cota se situarà entre els 500 i 600 metres, mentre que a l’interior l’aire fred pot quedar més encallat i la neu seguiria a cotes baixes. No obstant, la pluja també hi aniria guanyant terreny i la cota pujaria en conjunt fins als 400 o 500 metres, inclús pel damunt en alguns casos.

Mapa de previsió a Catalunya el 9 de gener del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

La nevada i pluges s’anirien afeblint al nord a causa del vent de gregal, però es mantindria persistent al sud, alhora que la cota podria baixar una mica. On la cota de neu quedarà més alta serà al litoral i prelitoral de Barcelona.

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per neu a pràcticament totes les cotes divendres al sud i matinada i primeres hores del dissabte a moltes més comarques:  

Mapa d'alertes per neu a Catalunya el 8 de gener del 2021
Mapa d'alertes per neu aquest divendres | Meteocat
Mapa d'alertes per neu a Catalunya el 9 de gener del 2021
Mapa d'alertes per neu dissabte | Meteocat

Atenció al vent de gregal, que pot bufar amb força a punts del litoral i prelitoral de Barcelona i Girona, així com a la Catalunya Central. Hi ha alertes activades en aquest sentit.

Gruixos de neu

Amb les dades que tenim avui, la neu podria deixar entre 10 i 30 centímetres a molts punts de l’interior per sobre dels 800 metres, sobretot a les muntanyes del sud, mentre que als Ports es pot arribar al mig metre de neu en tot el temporal. També poden acumular-se entre 5 i 10 centímetres de neu a partir de 500 metres a l’interior, mentre que per sota, si neva serà testimonial i costarà que agafi a terra.

Més incertesa el diumenge

De cara al diumenge, la incertesa encara és més gran. De moment, els mapes indiquen que les precipitacions encara serien presents al matí i més disperses i escasses a la tarda. No obstant, la cota podria baixar una mica i moure’s al voltant dels 400 metres, puntualment per sota.

Alguns mapes indiquen que podríem tenir una nova glopada fred del nord-est entre diumenge al vespre i dilluns amb neu força avall, però aquest extrem no està gens clar de moment. La borrasca seria història la setmana que ve. Haurem d’anar seguint amb molta atenció, gairebé hora per hora, la previsió del temps davant d’una situació que es presenta ben complicada.