Imatge de la nevada del febrer del 2018 al cim del Tibidabo

A les portes d'un important temporal de neu a molts punts de Catalunya

Estem davant d'un episodi poc recurrent que podria deixar gruixos importants de neu a tot l'interior de Catalunya

Imatge de la nevada del febrer del 2018 al cim del Tibidabo
Les nevades seran importants a l'interior i podran arribar a cotes baixes també del litoral | ACN

Seguim molt pendents de l'evolució dels mapes del temps cada dia i és que la  situació meteorològica que iniciarem a partir d'aquest pròxim  dijous, 7 de gener, s'ho mereix. Estem davant d'una situació  que, amb els mapes en mà, és força probable que deixi una nevada general  a gran part de l'interior  de Catalunya  al llarg d'aquest segon cap de setmana del mes de gener. Però abans que això es produeixi, aquest dijous, ja tindrem l'aperitiu al sud del país, que és per on s'iniciaran les pluges  i nevades  també el cap de setmana. Una situació que sens dubte serà molt mediàtica  i que despertarà molta expectació a causa de l'alta probabilitat que hi ha de veure nevar  a gran part dels pobles i ciutats de l'interior  de Catalunya. Quant a la costa, encara falta lligar alguns detalls.

Situació meteorològica

L'aire fred a totes les capes que ja tenim instal.lat a casa nostra des de fa molts dies, sembla que es podrà barrejar amb una massa d'aire més càlida i humida provinent del sud del Mediterrani. Aquest còctel acabarà provocant la formació d'una borrasca  davant la costa catalana, al voltant de les Illes Balears, i serà la responsable de produir precipitacions  a gran part de Catalunya. En un primer moment, les pluges  i nevades per sobre de 200 o 300 metres, afectaran les Terres de l'Ebre tant aquest dijous com el pròxim divendres, i de forma més anecdòtica, en altres zones de l'altiplà central i Pirineu, on les nevades  seran més febles, de moment.

Nevada quasi general el cap de setmana

El plat gros del temporal de neu podria arribar entre dissabte  i diumenge, quan les nevades  s'estendrien a tot l'interior sense excepcions i les pluges  serien presents també a molts punts de la costa, amb neu  per sobre dels  200 o 300 metres a la serralada litoral. Als dos extrems del país, tant a l'Empordà com a les terres de l'Ebre, podria nevar fins a nivell de mar.

La cota de neu a l'interior sembla força clara, però a la costa tot dependrà de si el vent humit i més càlid guanya la partida a la massa d'aire fred  que persistirà a l'interior o si aquesta massa tan freda  és capaç d'arrossegar l'aire fred cap a la costa. En cas de produir-se el primer escenari, la neu  al litoral difícilment baixaria dels  300 metres, mentre que si es produeix la segona opció, podria acabar nevanta nivell de mar  arreu. Val a dir que amb els mapes actuals, la primera opció és l'escenari que sembla més probable, però compte perquè encara hi ha marge a canvis. Ho haurem de seguir de molt a prop. 

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Dijous 7 de gener

Així doncs, aquest dijous, 7 de gener, el dia començarà ja ben tapat a gran part del territori català amb algunes clarianes encara cap al Pirineu, però que tindran les hores comptades. A partir de mig matí s'iniciaran pluges  pel mar i de cara al migdia afectaran gran part de les Terres de l'Ebre i camp de Tarragona. Seran en forma de neu per sobre dels  500-600 metres  a gran part del litoral i camp de Tarragona, però a l'interior de l'Ebre, seran en forma de neu a qualsevol cota, ja que l'aire fred  de l'interior s'escolarà per l'Ebre provocant que la  cota de neu baixi substancialment. A últimes hores del vespre, les nevades  també podrien arribar  a qualsevol cota del Pirineu i per sobre dels  300 metres  a gran part de l'altiplà central i Catalunya central.

Imatge del mapa del temps a Catalunya pel dijous 7 de gener del 2021
Les nevades s'iniciaran pel sud amb una cota de neu que voltarà els 300-400 metres | Catalunya Diari

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos  per acumulacions de neu superiors als 10 centímetres per sobre de  600 metres  en molts indrets. D'altra banda, cal esmentar que les temperatures mínimes d'aquesta pròxima matinada de dijous  pujaran lleugerament a causa de la nuvolositat, però també a causa dels núvols, demà les màximes quedaran encara més curtes a molts indrets. Gran part de l'interior del país quedarà per sota dels  5ºC i a la costa, els valors tornaran a quedar per sota dels 10ºC. Tot i això, durant les primeres hores del matí tornarà a glaçar  a tot l'interior, però en general, seran més febles.

Mapa d'avisos per acumulació de neu pel dijous 7 de gener del 2021
Les nevades podran afectar gran part de l'interior de les Terres de l'Ebre aquest dijous | Meteocat

Divendres 8 de gener

De cara al divendres, 8 de gener, serà un dia d'impàs. Tot i això, encara al matí hi haurà molts núvols  arreu i seguiran les nevades  a l'interior de l'Ebre a qualsevol cota, mantenint-se al voltant dels 300 metres al litoral, mentre que també seguirà nevant  a pràcticament qualsevol cota a punts de l'Altiplà central i Pirineu, però al migdia, tot plegat anirà a menys i fins i tot, al llarg de la tarda es podrien obrir clarianes a molts indrets de la meitat nord de Catalunya de forma transitòria. Les temperatures  es mantindran més o menys estables amb ambient gèlid arreu, però les  diürnes es recuperaran lleugerament al litoral, on podrien pujar només un parell de graus, per tornar a baixar bruscament en dies posteriors.

Imatge del mapa del temps a Catalunya pel divendres 8 de gener del 2021
El temps millorarà lleugerament divendres, però a últimes hores la nevada tornarà a guanyar protagonisme pel sud | Catalunya Diari

Dissabte 9 de gener

Pel que fa al cap de setmana, el començarem amb un dissabte, 9 de gener,  molt mogut i és que el temps serà el protagonista, fins i tot, per davant de la pandèmia. Ara bé, si els mapes del temps tenen raó, fet que s'haurà d'anar confirmant de cara a les pròximes hores i dies, amb els mapes  d'aquesta jornada de Reis, l'escenari més probable és que dissabte  s'iniciï un  temporal de neu que es podria allargar també de cara a diumenge.

Per tant, aquest pròxim dissabte  podria començar amb precipitacions  que s'iniciarien de nou pel sud del país, i s'estendrien a gran part de Catalunya  a partir del migdia i al llarg de la tarda, quan serien gairebé generals, persistents i d'intensitat moderada. Al litoral i prelitoral, la cota  sembla que podria quedar entre els  200 i 400 metres, sent més baixa i puntualment arran de mar a l'Ebre i a l'Empordà. 

Mapa del temps a Catalunya pel dissabte 9 de gener del 2021
La nevada s'iniciarà pel sud i anirà progressant cap al nord a mesura que avanci el dia. La cota de neu es mourà al voltant dels 300 metres, puntualment per sota als dos extrems del país. | Catalunya Diari

D'altra banda, cal destacar també el vent  de gregal, que guanyarà força a gran part del litoral i també el temporal marítim  serà destacable amb onades  que podrien fregar els 3 o 4 metres d'alçada amb maregassa a gran part del litoral. Pel que fa a les nevades, s'esperen gruixos d'entre  5  i 15 centímetres a gran part de l'interior, si bé es podrien superar els 30 o 40 centímetres per sobre dels 600 metres a l'interior, especialment al voltant del massís dels Ports, el vessant sud del Pirineu, zones elevades de la Catalunya central, Prepirineu, serralada transversal i Guilleries. Com dèiem, aquesta previsió  encara té molts matisos a detallar i s'hauran d'anar perfilant en dies posteriors.

Diumenge, 10 de gener

Al llarg de diumenge, 10 de gener, encara s'obren més incògnites i és que alguns mapes del temps opten per enretirar la borrasca mediterrània cap a l'est i quedar-nos amb un dia molt fred, però amb nevades  més aviat residuals i més clarianes a la tarda amb temperatures  de cru hivern.

Mapa del temps a Catalunya pel diumenge 10 de gener del 2021
La nevada seguirà afectant molts punts de l'interior a totes les cotes, mentre que les precipitacions seran més intermitents al litoral amb una cota de neu molt baixa, pròxima al nivell de mar. | Catalunya Diari

Tanmateix, l'altre escenari i el que veiem més probable és el que indiquen altres mapes. Tant el model americà, com l'Europeu  segueixen insistint amb què la pertorbació podria quedar ancorada i, a més, amb més aire fred, fet que provocaria que les nevades  seguissin a totes les cotes a gran part de la meitat oest i nord de Catalunya, precipitacions  que serien més febles com més al litoral central ens trobem amb una cota de neu que podria baixar fins als 100 o 200 metres  tan sols. Tot plegat com dèiem, s'haurà d'anar matisant en pròximes informacions, però no hi ha dubte que és una situació  molt emocionant a seguir.