Imatge d'unes noies abatudes pel fort vent

Nou canvi de temps cap a pitjor i continuen les fortes ventades aquest dijous a Catalunya

A més del vent, arribaran alguns ruixats i la nevada serà molt destacable al vessant nord del Pirineu. Pugen les TºC
Imatge d'unes fulles de tardor empeses pel vent
Les ventades seguiran sent les grans protagonistes d'aquest dijous a la meitat sud | Arxiu

Després d'un dimecres molt assolellat a gran part de Catalunya, però encara fred  o molt fred  a punts de l'interior a primeres hores de la jornada, aquest dijous, 10 de desembre, malgrat que el temps  tornarà a estar més mogut, l'arribada d'un front càlid  per ponent provocarà una nevada  abundant al vessant nord del Pirineu, però d'altra banda, un primer ascens de les temperatures  que tindrà continuïtat en jornades posteriors.

Tot i això, val a dir que aquesta pujada dels termòmetres  no vindrà acompanyada de temps  assolellat amb valors més agradables durant el dia, sinó que ho notarem sobretot a primeres hores del matí, quan ja no tindrem glaçades  enlloc pràcticament, fora del Pirineu. D'aquesta manera, direm adeu al fred  de ple hivern  dels últims dies. A més de la neu  al Pirineu, que pujarà ràpidament de cota, arribaran ruixats  dispersos i febles a diversos punts, més aviat cap a l'oest del territori.

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Temps més canviant i ventades que no s'aturen

Així doncs, de cara a aquest dijous, 10 de desembre, els núvols  aniran a més a la majoria de comarques i s'esperen alguns ruixats  dispersos, febles i passatgers a diversos punts, si bé els més probables seran a Ponent i al sud del territori, quedant més al marge el nord-est. El vent fort encara bufarà amb ganes de matinada i també durant el dia, però a partir de la tarda anirà quedant concentrat a les Terres de l’Ebre, nord de l'Alt Empordà i cims del Pirineu, inclús pot aturar-se durant unes hores al Camp de Tarragona ja de cara a la nit. És per aquest motiu que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté força alertes activades en aquest sentit al sud:

Mapa d'avisos del meteocat pel dijous 10 de desembre del 2020
Avís groc a varies comarques del sud per ventades que poden superar els 90 km/h | Meteocat

Nevada abundant al Pirineu

Pel que fa a la nevada al Pirineu, s'iniciarà de matinada a la cara nord amb una cota de neu  al voltant dels 1.200 metres, però podria baixar fins als 800 o 700 metres a primeres hores al vessant sud, puntualment per sota. Tot plegat durarà poc, ja que a partir de mig matí la massa d'aire més càlid  anirà guanyant protagonisme, fent pujar la cota  fins als  1.600 metres o més.

A partir de la tarda, la nevada  es farà abundant  i continuada  al vessant nord amb cota  que tornaria a baixar fins als 1.000 metres. Es podrien acumular fins a 30 o 40 cm de neu nova per sobre dels 1.600 metres al vessant nord i, de forma més modesta, la nevada podria saltar també al vessant sud entrada la tarda i el vespre, acumulant gruixos clarament inferiors. 

Mapa del temps a Catalunya pel dijous 10 de desembre del 2020
Seguiran les fortes ventades i les nevades aniran a més al Pirineu, però cota pujarà fins als 1.600 metres | Catalunya Diari

Comencen a remuntar els TºC

Finalment, com dèiem, les temperatures seguiran sent hivernals, però la majoria de mínimes pujaran clarament amb glaçades  que seran molt més modestes a l'interior i ja no glaçarà gairebé en zones del prelitoral, mentre que a la costa, les temperatures quedaran ja més a prop dels 10ºC que no pas dels 5ºC. Durant el dia també pujaran les temperatures, però els núvols impediran que s'enfilin més enllà dels 12ºC  als llocs més càlids del litoral.

Nous fronts atlàntics en cartera

De cara al divendres, 11 de desembre, l’ambient serà clarament menys hivernal, inclús amb màximes més altes i típiques de novembre que no pas de desembre  i marxarà el fred  tan acusat per l’època. El vent tornarà a quedar concentrat a les Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Empordà, mentre que ens creuarà un nou  front càlid que reactivarà la nevada  al Pirineu per sobre dels 2.000 metres i tan sols quedaran alguns ruixats molt dispersos a ponent. Sembla que el cap de setmana, seguiran pujant les temperatures, tot i que sembla que no durarà massa. Ho haurem d'anar seguiment.