Catalunya Diari
Imatge d'un matí mig ennuvolat amb estrats i clarianes

Segueix la calma però boires gebradores aquest dijous, a l'espera de més fred

Les boires gebradores seran més extenses i persistents deixant un ambient gèlid a ponent

Aquest dimecres ja hem notat com els termòmetres han pujat més a les hores centrals de la jornada al litoral i prelitoral, però també a l'interior, a les zones on han quedat lliure de les boires. Doncs aquesta serà la tònica de les pròximes jornades, però compte, perquè tot i la bonança diürna, les nits  seguiran sent molt fredes  arreu, típiques d'hivern i d'aquesta Setmana dels Barbuts, teòricament la més  freda  de l'any. Les glaçades seguiran sent intenses  del prelitoral cap a l'interior i les boires  seran altre cop gebradores  a ponent. Per tant, durant uns dies més, haurem de seguir vigilant molt tant a les carreteres com als carrers d’aquestes comarques interiors de Tarragona i Lleida.

Més bonança a les hores centrals de la jornada

De cara a aquest dijous, 14 de gener, les temperatures a primeres hores del matí seran una mica més altes, però tot i això, tornarà a fer fred  de ple hivern  arreu i la nit  tornarà a ser gèlida. Pel que fa a l’interior, les  temperatures  mínimes ja no baixaran tant, però sovintejaran encara valors sota zero. En general, els termòmetres se situaran altre cop entre els -15ºC i -10ºC al Pirineu, de -8ºC a -5ºC al Prepirineu, mentre que on pujaran més serà a la costa i al prelitoral, on se situaran entre els -4ºC a 2ºC al prelitoral, i de 4ºC a 6ºC a la costa. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) segueix amb avisos  actius per onada de fred a tota la plana de Lleida a causa de les boires gebradores que hi haurà a primeres hores del matí  i que poden complicar la circulació, molt de compte a la carretera:

Mapa d'avisos del meteocat pel dijous 14 de gener del 2021
Avís taronja per onada de fred al pla de Lleida a causa de la boira que serà gebradora | Meteocat

Aquest dijous de dia la majoria de termòmetres  ja superaran amb facilitat els 10ºC i s'acostaran als  15ºC cap a l'Empordà, com ja ha passat aquest dimecres. Tot i això, compte perquè a l'interior seguirà l'ambient gèlid, sobretot a les zones amb boires gebradores, on les temperatures  no passaran dels 2 o 3ºC en tot el dia. La inversió tèrmica serà la protagonista i a les zones afectades pel vent, la temperatura quedarà també més alta, tant de dia com de nit.

No desapareixen les boires

Pel que fa a l’estat del cel, al matí arribaran alguns intervals de núvols prims, però sense més conseqüències, a la tarda farà sol  arreu, però persistirà la boira  a l'interior. El sol dominarà també durant la tarda amb algunes boires gebradores que quedaran a Ponent, on persistiran pràcticament tota la jornada. Així doncs, compte a la carretera a indrets com la Segarra, sud del Solsonès, Pla d'Urgell, l'Urgell, la Noguera i nord del Segrià i també zones elevades de la Catalunya  central. El vent de mestral i la tramuntana només a l'Alt Empordà es deixaran sentir en conjunt, amb algun cop fort a les Terres de l’Ebre.

Mapa de símbols a Catalunya pel dijous 14 de gener del 2021
Les boires seran més extenses i a la tarda podrien aparèixer alguns núvols baixos al Maresme | Catalunya Diari

Nova reculada dels TºC

De cara a divendres i al pròxim cap de setmana, tot sembla indicar que les temperatures  tornarien a recular cap a un ambient més fred, però sense excessos. Tot i això, sembla que en general es mantindria el temps  assolellat amb el permís de les boires  a ponent i al vessant nord del Pirineu, on podrien arribar més núvols  i algunes nevades  febles. Tot i això, aquest últim aspecte no està del tot clar i s'haurà de confirmar al llarg dels pròxims dies. El que si sembla clar és que l'hivern no s'ha acabat ni molt menys i la  Setmana dels Barbuts farà honor al seu nom un any més.