Imatge d'uns camps gebrats al Moianès

Compte encara amb el fred intens, però comença la remuntada aquest dimecres

Les TºC es recuperaran a les hores centrals del dia i ja no farà tan fred

Imatge d'uns camps gebrats al Moianès
Les temperatures encara seran gèlides a primera hora, però al migdia ja farà més bonança | MeteoMoià

Aquest passat dimarts ha estat gèlid a tot Catalunya  amb temperatures  que han estat rècord  en algun cas del Pla de Lleida, com a Sant Martí de Riucorb, on s'han assolit els -9,4ºC, que és la temperatura  més baixa  registrada en aquest indret des del 2005. Tot i això, al llarg dels pròxims dies, encara que les temperatures  durant el dia cada cop seran més suaus, les nits  seguiran sent molt fredes  arreu, però sense arribar als valors tan extrems d’aquest dimarts.

Les glaçades seguiran sent intenses i als indrets on la neu  segueix a la superfície, seguirà refredant  l'ambient més del compte deixant temperatures mínimes realment molt fredes. Compte també a les patinades, que seguiran estant a l'ordre del dia els dies següents a les zones nevades. Per tant, durant uns dies més, haurem de seguir vigilant molt tant a les carreteres com als carrers i voreres d’aquestes comarques interiors de Tarragona, Girona i Lleida.

Pel que fa al cel, es mantindrà serè arreu i la nit, com dèiem, tornarà a ser gèlida. El sol dominarà durant el dia i això farà que les temperatures  diürnes siguin més altes aquest dimecres. Tanmateix, hi haurà algunes raconades del país, tant a ponent com a l'altiplà central, on les boires gebradores  seguiran presents les pròximes jornades, fet que implicarà un perill real a les carreteres  per la possibilitat que es puguin formar plaques degel. A partir de dijous i en dies posteriors, les temperatures seran cada vegada més altes, amb un ambient més típic, d'hivern  normal.

Menys fred a les hores centrals del dia

Així doncs, aquest dimecres, 13 de gener, les temperatures ja no baixaran més, però la nit  tornarà a ser gèlida a tot el territori, inclús amb glaçades en alguns punts clàssics de la costa, com el delta de la Tordera o la plana de l'Empordà. Pel que fa a l’interior, les  temperatures  mínimes ja no baixaran tant, però sovintejaran encara valors negatius. En general, els termòmetres se situaran entre els -15ºC i -10ºC al Pirineu, de -6ºC i -2ºC al Prepirineu, de -4ºC a 0ºC a l’interior, al prelitoral i de 2ºC a 5ºC a la costa, localment més baixa. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per onada de fred a gran part de les comarques de Lleida i de Tarragona afectades per la nevada:

Mapa d'avisos del meteocat pel dimecres 13 de gener del 2021
Avisos per onada de fred al pla de Lleida i zones interiors de la vall de l'Ebre | Meteocat

La gran diferència d'aquest dimecres  serà a la costa i al prelitoral, on de dia ja no es mantindrà el fred  de cru hivern dels darrers dies i la majoria de termòmetres  ja superaran amb facilitat els 10ºC. Tot i això, compte perquè a l'interior seguirà l'ambient gèlid, sobretot a les zones amb boires gebradores, on les temperatures no passaran dels 0ºC en tot el dia. La inversió tèrmica serà la protagonista i a les zones afectades pel vent, la temperatura quedarà també més alta, tant de dia com de nit.

Compte amb les boires gebradores

Pel que fa a l’estat del cel, la nit serà força serena i el sol dominarà durant el dia amb algunes boires gebradores a l’interior, sobretot a Ponent, on persistiran pràcticament tota la jornada. Així doncs, compte a la carretera a indrets com la Segarra, sud del Solsonès, Pla d'Urgell, l'Urgell, la Noguera i nord del Segrià. Al matí també arribaran alguns intervals de núvols prims, però sense més conseqüències, a la tarda farà sol  arreu, però persistirà la boira  a l'interior. El vent de mestral i la tramuntana només a l'Alt Empordà es deixaran sentir en conjunt, amb algun cop fort a les Terres de l’Ebre.

Mapa del temps a Catalunya el dimecres 13 de gener del 2021
Les boires gebradores seran persistents a l'interior, mentre que l'ambient serà menys fred a la costa | Catalunya Diari

Més bonança els pròxims dies

Els termòmetres començaran a pujar amb més ganes a partir de dijous, però el fred seguirà sent ben viu de nit  a tot arreu amb glaçades extenses, però que ja no arribaran a la costa i seran molt més modestes al prelitoral i a l'interior. A finals de setmana, sembla que podríem tenir noves entrades d’aire  fred  provinent de centre Europa, però s'haurà d'anar veient com evolucionen els mapes al llarg dels dies vinents.