Catalunya Diari
Imatge d'una posta de sol rogenca a Roses, l'Alt Empordà

Dia d’impàs aquest dijous abans de l’arribada del front fred polar

La calma dominarà amb ambient fred, però els núvols aniran a més, a l’espera que divendres arribi l’important canvi de temps

El fred ha vingut per quedar-se i aquest dijous, 3 de desembre, ens llevarem amb un ambient encara més hivernal, tocarà abrigar-se bé per sortir de casa de bon matí. Les màximes no experimentaran grans canvis i al matí el temps serà força tranquil, tret de restes de mestral i tramuntana a l’Empordà i Ebre, boires a l’interior i alguns núvols baixos inofensius al sud.

No obstant, a partir del migdia arribaran cada cop més núvols alts i prims arreu, deixant el cel localment tapat al nord i les primeres precipitacions al Pirineu i Prepirineu de Lleida amb cota de neu de 900 metres. El vent de garbí bufarà amb ganes a la tarda a la costa de Barcelona i sud de la Costa Brava i la mestral i la tramuntana desapareixeran.

Tot plegat serà el preludi del front fred polar que ens arriba de cara a divendres i que provocarà un canvi important en el temps. I és que reactivarà la nevada a la cara nord del Pirineu a totes les cotes i arribaran ruixats dispersos a més punts del territori, amb una cota de neu  que a la tarda ja haurà caigut fins als 700 metres. També bufarà el vent amb ganes. El cap de setmana d’inici del Pont de la Puríssima estarà marcat per fred de cru hivern,vent i poques precipitacions.

Mapa de previsió a Catalunya el 3 de desembre del 2020
Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

Temps de calma tensa

Pel que fa a l’estat del cel, dijous el sol dominarà en conjunt al matí, amb el permís de boires a l’interior i alguns núvols baixos al litoral i prelitoral de Tarragona. A partir del migdia, els núvols alts i prims aniran a més de nord a sud i n’arribaran de més gruixuts al Pirineu i Prepirineu, on quedarà una tarda més tapada amb els primers ruixats, sobretot al vespre i nit, al nord de Lleida amb una cota de neu de només 900 metres.

El vent de mestral i tramuntana encara bufarà al matí a les Terres de l’Ebre i a l’Empordà, però acabarà marxant per donar pas a l’entrada del garbí, que pot deixar-se notar amb ganes al litoral de Barcelona, sud de la Costa Brava i zones elevades. Tot plegat serà la calma tensa per l’apropament del front i el preludi del canvi de temps de divendres.

Ambient fred

Si ens fixem en les temperatures, les mínimes baixaran i el fred serà ben viu a primeres hores amb ambient hivernal i glaçades fora del Pirineu. Al migdia no hi haurà grans canvis, amb petites pujades i baixades segons la zona i la majoria de valors nocturns entre els 11º i 16º, més baixes al Pirineu, Prepirineu i el nord de l’interior.

Ja arriba el front fred polar

Divendres ens arriba el front fred polar que, inicialment, farà pujar transitòriament les temperatures, alhora que portarà alguns ruixats dispersos i passatgers a l’oest de Catalunya. No obstant, la nevada es reactivarà amb ganes a la cara nord del Pirineu i acabarà nevant a totes les cotes, ja que, de cara a la tarda i vespre, els termòmetres començaran a baixar amb ganes. Inclús a la tarda hi haurà alguns ruixats al nord-est amb una cota de neu que ja caurà fins als 700 metres. El vent també es reforçarà al centre i sud del territori.

De cara al cap de setmana d’inici del Pont de la Puríssima, el fred serà molt intens amb ambient de cru hivern. La majoria de màximes es mouran entre els 7º i 12º amb nits gèlides i vent de mestral. Més enllà del Pirineu costarà veure nevar, però per poc que precipiti, la cota estarà tan sols entre els 500 i 600 metres.