Catalunya Diari
Un home corrent sota la pluja i el fort vent en un parc

Canvi radical de temps i adeu a l’estiuet aquest dimarts

Els núvols seran abundants i cauran xàfecs a diversos punts. Torna l'ambient de tardor amb baixada de les TºC

El temps té ganes de canviar i ho farà de forma clara aquest dimarts, 3 de novembre, després de l’estiuet i la calma que hem tingut aquests darrers dies, coincidint amb el cap de setmana de la Castanyada. L’arribada d’un front fred atlàntic farà que cada cop hi hagi més núvols arreu, inclús amb cel cobert a molts llocs la segona meitat del dia.

Al matí ja arribaran pluges al nord de Lleida i cauran els primers plugims en trams de la costa, però serà a la tarda quan s’esperen xàfecs dispersos a pràcticament qualsevol punt, els més probables al Pirineu, Prepirineu, interior i entre la costa de Barcelona i Tarragona, on no es descarta alguna tempesta localment intensa.

Amb tot, les temperatures baixaran clarament de dia amb ambient més de tardor i lluny dels 25º o més de les últimes jornades. El vent es reforçarà i el mar s’alterarà. Un cop passi el front, es formarà una bossa d’aire fred a l’oest de la península, o gota freda, que portarà una llevantada de les Terres de l’Ebre cap al sud a partir de dimecres. A Catalunya podria arribar de cara al cap de setmana.

Mapa de previsió a Catalunya el 3 de novembre del 2020
Mapa de previsió per aquest dimarts | Catalunya Méteo

Núvols i xàfec

Pel que fa a l’estat del cel, ja de matinada la nuvolositat anirà a més i es farà abundant amb el pas de les hores, inclús amb cel ben cobert a gran part del territori la segona meitat del dia. Al llarg del matí, arribaran pluges al nord de les comarques de Lleida i cauran alguns plugims a prop de la costa. Serà a la tarda quan els xàfecs aniran a més i poden caure a qualsevol punt del territori, si bé els més probables els trobarem al Pirineu, Prepirineu, interior i entre la costa de Barcelona i la de Tarragona.

De fet, no es descarta que a la Costa Daurada hi hagi algun xàfec més fort i acompanyat de tempesta. Precaució en aquest sentit. A més, el vent de gregal s’anirà reforçant a la costa, mentre que la tramuntana i el mestral reapareixeran a partir del migdia amb algunes ràfegues fortes, especialment al nord de l‘Empordà.

Ambient de tardor

Si ens fixem en les temperatures, les màximes baixaran clarament aquest dimarts amb una refrescada que ens retornarà l’ambient de tardor. El descens pot ser molt marcat a l’interior amb fins a cinc graus o menys respecte a dies enrere. La majoria de valors es mouran entre els 16º i 21º. Les mínimes es quedaran força semblants o pujaran més per la presència de núvols, mentre que al Pirineu es donaran al final del dia amb baixada de la cota de neu. 

Setmana molt moguda

La formació d’una borrasca a l’oest de la península Ibèrica impulsarà vents de mar cap a terra a tot el Mediterrani i, entre dimecres i dijous, les pluges poden ser molt abundants al País Valencià, afectant de retruc les Terres de l’Ebre. Catalunya quedaria més al marge de les precipitacions, però seguirà el vent i el temporal de mar, amb alguns ruixats dispersos. Si els mapes no canvien, el cap de setmana podríem tenir una llevantada. Consulta aquí la previsió setmanal del temps.