Imatge de tardor en una bassa a Catalunya

Arribaran les pluges i el fred típic de novembre? Aquest és el temps que ens espera a Catalunya aquest mes

Sembla que novembre podria ser més sec del normal a Catalunya
Imatge de tardor en una bassa a Catalunya
El novembre podria ser més sec del normal a gran part del territori català | Arxiu

L'octubre ens deixa després d’haver complert les seves expectatives de ruixats  i tempestes,  però només a la meitat nord del territori català, al sud de Catalunya  en prou feines ha plogut i hem seguit patint incendis  com si es tractés de l'estiu. Tanmateix, hem tingut refrescades  poc habituals que han deixat valors d'hivern alguns dies. 

El novembre arriba ara amb algunes discrepàncies entre els diferents models meteorològics  però amb un concepte clar: l'anticicló  seguirà ferm durant els primers dies del mes i la variabilitat de temperatures  entre el dia i la nit serà la protagonista. Tot i això, els mapes ja comencen a mostrar episodis de pluja  que podrien arribar a finals de la primera setmana del mes, però tot plegat, de moment, molt agafat amb pinces.

De moment, aquest octubre s’ha comportat amb fred  i pluja molt irregular  segons l'indret. Pel que fa a les temperatures, la NOAA  preveu valors normals per l’època a casa nostra. Això es traduiria en nits fresques, inclús fredes  a finals de mes, amb bonança  que anirà a menys als migdies. Ja veurem qui acaba guanyant la partida, però de moment sembla que l'anticicló  serà el clar protagonista aquests primers dies de novembre.

Imatge del mapa de previsió de TºC per Europa el mes de novembre del 2020
Mapa d'anomalies TºC previstes a Europa per aquest pròxim mes de novembre | NOAA

Pel que fa a les precipitacions, el model nord-americà indica que tindríem menys  pluja  del normal, inclús amb registres molt escassos al litoral i prelitoral, mentre que al Pirineu estarien en valors quelcom més pròxims a la mitjana, però també molt inferiors. En canvi, els altres models, com els de MeteoFrance,  es decanten més per un novembre  una mica més plujós i fred.  Uns extrems que evidencien la dificultat de fer previsions  a molt llarg termini.

Mapa de previsió d'anomalies de pluja a Europa el mes de novembre del 2020
Tot indica que novembre podria ser un mes més sec del normal a Catalunya | NOAA

Molts contrastos entre el Mediterrani i el nord d'Europa

Pel que fa a la resta de l’estat,  sembla que la  pluja seria força menys abundant del normal també, fins i tot, un novembre  extremadament sec al sud i oest peninsular, mentre que hi faria més fresca  que altres anys en aquestes alçades al nord, però amb anomalies lleugerament positives al sud del territori.  En el conjunt del continent europeu, la pluja  seria més abundant a moltes zones atlàntiques, mentre que com més al sud, més sol  i menys pluges  hi haurà. Les temperatures  sembla que seran força normals, però cap a Escandinàvia  i est d'Europa hi faria més  calor  de l’habitual.