Imatge d'un plugim i molts núvols al Delta de l'Ebre

Arriba el dia més fred de la setmana amb pluges a la vista

Les TºC baixaran de forma brusca arreu. Precipitacions més concentrades al sud a l’espera d’una llevantada el cap de setmana

Imatge d'un plugim i molts núvols al Delta de l'Ebre
Les TºC baixaran clarament dimecres amb pluges al sud | Pili Rius

El temps ha canviat força ja el dimarts i més que ho farà les pròximes hores. Entre la nit de dimarts i primeres hores del dimecres, 4 de novembre, els ruixats febles poden caure a pràcticament qualsevol punt del territori, però al matí aniran quedant concentrats a l’oest i sud. De fet, a les Terres de l’Ebre i sud de Ponent arribaran pluges més continuades de mar cap a terra amb un dia molt ennuvolat i mogut. El vent de gregal es reforçarà a la costa i farà que s’obrin clarianes com més al nord-est.

El factor més destacable, però, serà la baixada brusca de les temperatures, que pot arribar a ser de 10 graus o més en alguns punts de l’interior en comparació amb dilluns, dia en què es van batre rècords de calor en un mes de novembre. Moltes màximes es mouran entre els 9º i 14º fora de la costa. Serà el dia més fred de la setmana amb ambient pre-hivernal de cop.

Un cop creui del tot el front, es formarà una baixa, o gota freda, a la península Ibèrica que impulsarà vents de mar cap a terra a gran part del Mediterrani, aportant aquestes pluges al sud de Catalunya i al País Valencià. Tot plegat a l’espera que les pluges puguin ser extenses amb una llevantada el cap de setmana arreu del territori.

Mapa de previsió a Catalunya el 4 de novembre del 2020
Mapa de previsió per aquest dimecres | Catalunya Méteo

Pluges, però no a tot arreu

El front que ens ha creuat dimarts ha aportat molta nuvolositat i ruixats aquí i allà, i aquesta serà la dinàmica entre la nit i primeres hores del dimecres, amb xàfecs que poden caure a qualsevol punt, en general febles, i els més tímids o menys probables a la costa nord-est. A zones de l’interior i del Pirineu i Prepirineu de Lleida és on més aigua s’espera i es poden acumular entre 10 i 20 l/m² puntualment.

Al llarg del matí, les precipitacions aniran concentrant-se al sud i l’oest i s’espera que arribin pluges localment continuades i abundants de mar cap a terra a les Terres de l’Ebre i sud de Ponent a causa dels vents entre llevant i gregal. De fet, el gregal es reforçarà a tota la costa i obrirà clarianes com més al nord-est de Catalunya. Poden caure nous ruixats dispersos a la resta de les comarques de Tarragona i Lleida.

Baixada brusca de les TºC

Si ens fixem en les temperatures, baixaran clarament a tot el territori, inclús de forma brusca al Pirineu i a zones de l’interior, on el descens pot ser de 10 grans o més en comparació amb el dilluns. D’aquesta manera, a la majoria de comarques les màximes se situaran entre els 9º i 14º, més baixes al Pirineu, però a la costa entre 14º i 19º. Per fer-nos una idea de la brusca baixada tèrmica, a Lleida dilluns van assolir els 25º, però dimecres amb prou feines superaran els 11º. Un descens molt acusat. Les mínimes també baixen amb la majoria entre 6º i 12º. 

Neu baixant de cota

Pel que fa a la cota de neu, baixarà clarament i se situarà al voltant dels 1.600 metres a la cara nord del Pirineu, més alta a la resta de la serralada. Això fa preveure noves enfarinades a les cotes mitjanes i altes del Pirineu lleidatà amb un ambient pràcticament hivernal.

Llevantada a la vista

Dijous a la tarda arribaran noves pluges a l’Ebre i no es descarten ruixats dispersos a la resta. Divendres millora la situació amb temperatures que pugen clarament després del descens del dimecres. Però totes les mirades estan posades al dissabte, quan podríem tenir una llevantada amb regada general a tot Catalunya. Ho haurem d’anar seguint amb molta atenció.