Imatge d'un temporal de llevant afectant al Baix Empordà

Arriba el clímax del temporal amb moltes alertes per pluges aquest dissabte

Els aiguats més importants seran a la costa i prelitoral dels dos extrems de Catalunya i es poden superar els 100 litres/m²
Imatge d'un temporal de llevant afectant al Baix Empordà
El temporal de llevant anirà a més amb tots els seus ingredients aquest dissabte | Arxiu

Després d'un dijous i divendres amb molts núvols i ruixats que han anat cada dia a més, podríem dir que tot plegat ha estat l'aperitiu de la llevantada  que arribarà aquesta pròxima nit de divendres a dissabte  a tot Catalunya i s'allargarà fins a últimes hores d'aquest pròxim dissabte, 28 de novembre. On esperem les pluges  més importants serà a les comarques de Girona i també a les Terres de l'Ebre, on puntualment es poden assolir els 100 litres/m² en tot l’episodi.

Segons els mapes del temps  d'última hora, tot apunta que gran part de l’interior del territori, però sobretot, interior de les comarques de Barcelona i Lleida podrien quedar força al marge d’aquesta situació. Malgrat tot, a la resta de la costa i prelitoral també hi haurà ruixats, però sense  els  aiguats  que esperem als dos extrems del territori citats. 

Cal destacar també les  fortes ventades  i  l'alteració marítima notable que afectaran a tota la costa i prelitoral sense excepcions. Finalment, cal destacar també la nevada que pot ser molt important per sobre dels 1.800 metres al Pirineu de Girona. Les pluges anirien marxant a partir de dissabte a la nit i, de cara al diumenge, hi haurà un canvi radical amb força més sol i sense pluges.

Aiguats als dos extrems de Catalunya

Així doncs, aquest dissabte, 28 de novembre, els  xàfecs seran més continuats a gran part del litoral i prelitoral, en general d’anar fent, però compte perquè alguns xàfecs pot ser localment fort i en forma de tempesta, especialment de matinada a les comarques de Tarragona i sud de la Costa Brava, sempre amb ruixats  més febles i menys continuats com més al litoral central ens trobem.

Tot apunta que les comarques de Girona seran les més afortunades i és on es recolliran més  litres/m² al llarg de dissabte, també al Pirineu i Prepirineu de Girona, on la neu pot acumular gruixos de neu  destacables per sobre dels 2.000 metres.  Es podrien acumular fins a més de 50 centímetres de neu nova a zones com ara el Capcir, el Canigó, Vallter o cotes altes de Núria, on podrien rebre un bon paquet de neu.

Mapa del temps a Catalunya pel dissabte 28 de novembre del 2020
Els aiguats poden seguir afectant moltes zones aquest dissabte, però seran més abundants a la costa | Catalunya Diari

Molts avisos pel temporal

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat molts avisos  tant pel temporal de mar,  amb onades  que poden superar els 4 metres a la costa, com per  fortes ventades, que poden superar els 70 km/h a molts punts  i xàfecs forts, a més d'acumulació de  pluja  superior a 100 litres/m² en tot el dissabte. Tot plegat on és més probable que es produeixi és a les comarques de Tarragona i Girona que és on se centren els avisos. 

En aquest cas, l'avís vermell a la Costa Brava es correspon amb una probabilitat molt elevada que les onades superin els 2,5 metres i puguin arribar fins als 4 metres, mentre que a la resta de la costa serà menys probable, D'altra banda, la resta d'avisos  grocs i taronges insisteixen en la possibilitat que es puguin acumular més de 20 litres/m²  en 30 minuts i fins a 100 litres/m² acumulats en tot el dia. 

Mapa d'avisos del meteocat pel dissabte 28 de novembre del 2020
Avisos activats per acumulació de pluja que pot superar els 100 litres/m² a l'Ebre i a Girona | Meteocat

Al llarg del dia, les pluges aniran concentrant-se cada cop més al nord-est, sense descartar algun xàfec també a l’interior, amb tendència que, a partir del vespre i nit, vagin clarament a menys i desapareixen de cara a diumenge. Amb tot, les temperatures  seguiran sent molt suaus amb un ambient poc fred  i més de tardor que no pas d'hivern. El Meteocat manté activades les alertes per aiguats forts al sud de nit, acumulacions de fins a 100 litres/m² o més al nord-est i temporal marítim  fins a primeres hores de diumenge.

La situació millorarà clarament diumenge

El temporal  serà història a partir de les primeres hores del diumenge, 29 de novembre, quan la situació millorarà clarament i només quedaran alguns núvols al matí a trams de la costa, però el sol guanyarà protagonisme clarament a mesura que avanci el dia. Tot i això, encara hi haurà fortes ventades a primera hora, però amb tendència a afluixar durant el dia i també seguirà el temporal marítim a la costa. Tot plegat amb una pujada de les temperatures màximes a causa del sol. La setmana que ve, amb l'arribada del mes de desembre, sembla que el temps  voldria seguir molt mogut amb nous episodis  de pluja  i una nova reculada de les temperatures. Situació que s'haurà de seguir, de nou, de molt a prop.