Catalunya Diari
Imatge d'una dona ben tapada pel fred

Arriba el fred més intens i atípic en l’inici del Pont de la Puríssima

El front fred polar ens portarà neu a 500 metres i fort vent a diverses comarques en els dies més gèlids des de l’hivern passat

Les temperatures han tocat fons aquest dijous amb mínimes molt baixes i glaçades generalitzades a l’interior i a molts punts del prelitoral. De cara al divendres, ens arriba el front fred polar que fa dies que anunciem i que, transitòriament, farà pujar les temperatures unes hores, abans d’una forta clatellada en l’inici del Pont de la Puríssima aquest cap de setmana que ens portarà valors molt més baixos del que tocaria aquesta època a causa de l’arribada de la massa d’aire molt fred d’origen àrtic.

I és que dissabte i diumenge seran els dies més freds des de l’hivern passat a Catalunya, amb màximes que es mouran les més altes entre els 7º i 12º, nits molt fredes amb glaçades allà on no bufi el vent, mestralada a diverses zones (especialment del sud del territori) i ruixats de neu a totes les cotes de la cara nord del Pirineu.

Divendres s’espera una nevada abundant a la cara nord pirinenca saltant intermitentment també a la sud a pràcticament totes les cotes. Al matí poden caure ruixats a l’oest amb cota 1.000 metres, mentre que a la tarda n’hi haurà al nord-est amb neu a tan sols 500 o 600 metres, cosa que es repetiria diumenge a la tarda. Entre dilluns al vespre i dimarts arribaria un nou front amb ruixats, però amb cota més alta. Fred molt viu tots els dies.

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Divendres 4 de desembre

De cara al divendres, 4 de desembre, ens arriba el front fred polar amb més intervals de núvols al matí i alguns ruixats a les comarques de l’oest, però amb una cota encara elevada d’uns 1.000 metres. No obstant, ja es podrà veure nevar als Ports i al Prepirineu, mentre que a la cara nord pirinenca la nevada serà persistent i abundant a totes les cotes. En tot l’episodi, es poden acumular entre 25 i 30 centímetres a les cotes altes.

Es veurà amb ganes nevar a la Vall d’Aran, el Pallars, la Ribagorça i Andorra, mentre que la nevada saltarà de forma intermitent a la cara sud, veient-se nevar especialment a la Cerdanya i l’Alt Urgell, en menor mesura al Ripollès. En tots casos, la neu es veuria caure fins a les valls. Molta precaució si ens trobem en aquestes zones, ja que la neu i el gel poden fer acte de presència.

A la tarda, apareixeran ruixats al nord-est de Catalunya amb una cota de neu que es desplomarà fins als 600 o 500 metres, podent veure nevar a muntanyes de Girona, zones de la Garrotxa, Ripollès i Osona i, inclús, al voltant del Montseny. Si cau un xàfec més intens, es pot veure calabruix a cotes més baixes. No obstant, poca cosa tot plegat.

Mapa de previsió a Catalunya el 4 de desembre del 2020
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Durant el dia, el vent bufarà moderat o amb algunes ràfegues fortes de ponent a gran part del territori, tendint a girar a mestral. Pel que fa a les temperatures, pujaran una mica les mínimes amb menys glaçades a l’interior, però algunes es donaran al final del dia. Les màximes seran semblants i encara no baixen, amb entre 13º i 16º al litoral i de 9º a 14º a la resta, més baixes al Pirineu. L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat alertes per fortes nevades i temperatures mínimes extremadament baixes d’entre -6º i -8º al Pirineu i Prepirineu:

Mapa d'alertes per neu i temperatures mínimes extremadament baixes a Catalunya el 4 de desembre del 2020
Mapa d'alertes per neu i temperatures mínimes extremadament baixes divendres | Aemet

Dissabte 5 de desembre

De cara al dissabte, 5 de desembre, atenció a les temperatures, ja que baixaran arreu de forma clara. La nit serà gèlida amb glaçades generalitzades a l’interior allà on no bufi el vent, inclús del prelitoral. Valors clarament sota zero al Pirineu i màximes de 7º a 12º les més altes. Caldrà abrigar-se bé, serà un dia de cru hivern, amb fred accentuat pel vent moderat amb algun cop fort d’entre ponent i mestral a la meitat sud i zones elevades.

Pel que fa a l’estat del cel, el sol dominarà amb el pas de bandes de núvols alts i prims, però hi haurà rebuf entre la costa de Barcelona i sud de la de Girona que, durant el matí i migdia, pot deixar alguns ruixats en aquestes àrees amb forma de neu a 500 metres, localment amb alguna calabruixada a cotes inferiors. Nevada a la baixa amb algun ruixat intermitent de neu a la cara nord del Pirineu, però es reforçarà de nou a la tarda.

Mapa de previsió a Catalunya el 4 de desembre del 2020
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Diumenge 6 de desembre

De cara al diumenge, 6 de desembre, hi haurà més intervals de núvols arreu, mentre que la nevada es reforçarà a la cara nord del Pirineu i arribaran alguns ruixats a la cara sud, Prepirineu i nord-est de Catalunya, sobretot a la tarda. La cota de neu puja una mica i es mourà entre els 600 i 800 metres. Però el fred seguirà ben viu i de ple hivern, tant de dia com de nit. El vent de mestral es reforça i bufarà fort o molt fort a l’Ebre i Camp de Tarragona, sobretot a la tarda.

Mapa de previsió a Catalunya el 4 de desembre del 2020
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Temps una mica incert pel tram final del Pont

De cara al segon tram del Pont, dilluns els núvols anirien a més a partir del migdia i a la tarda arribarien precipitacions per l’oest i sud amb una cota de neu que puja però que tan sols estarà a 1.000 metres, veient-se nevar als Ports i, inclús, a les muntanyes de Prades. Entre dilluns i dimarts, dia festiu a tot arreu, també arribaran alguns xàfecs a la resta del territori, però ben poca cosa, amb neu entre 800 i 1.000 metres.

A la cara nord del Pirineu, la nevada no donarà treva a gairebé totes les cotes, amb algunes interrupcions esporàdiques. A la resta, cel molt canviant i variable amb vent de mestral intens al centre i sud de Catalunya i tramuntana que s’animarà també a l’Empordà. Pugen les temperatures, però el fred de ple hivern i atípic per l’època seguirà ben viu. Una situació encara una mica incerta en aquest tram final del Pont que haurem d’anar seguint amb molta atenció.