Imatge d'un paraigua ple de neu

El fred gèlid toca fons i màxima incertesa sobre una nevada la setmana de Reis

Els dies més complicats vindrien just després de Reis amb un fred de cru hivern que ha vingut per quedar-se

Imatge d'un paraigua ple de neu
La neu pot arribar a molts punts després de Reis | EFE

El temps ha entrat en una dinàmica de fred molt intens des de fa força dies i la nova glopada polar  ha provocat que, fins i tot, s’hagi vist nevar de forma feble i local a la mateixa línia de la costa a Catalunya. Aquesta nova setmana de Reis les temperatures encara baixaran més i tocaran fons, amb tan sols alguns ruixats molt locals a l’extrem nord i al nord-est del territori, potser també a zones elevades de l’interior, que serien en forma de neu a cotes molt baixes.

No obstant, totes les mirades estan posades just després de Reis, quan arribaria una llevantada que, inicialment, podria deixar neu a pràcticament totes les cotes. No obstant, hi ha molta incertesa en aquest sentit, ja que, per ara, tot indicaria que els vents de mar cap a terra farien pujar la cota de neu, situant-la al voltant dels 500 metres o pel damunt.

D’aquesta manera, a la costa i gran part del prelitoral plouria, però la nevada seria general a molts punts de l’interior on l’aire fred quedaria més estancat. No obstant, el xoc de tant fred acumulat i una borrasca mediterrània pot deixar sorpreses importants. Passi el que passi, l’ambient de cru hivern ens acompanyarà molts dies. Una situació que haurem d’anar seguint amb molta atenció i gran expectació.

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Dilluns 4 de gener

El fred toca fons aquest dilluns, 4 de gener, a Catalunya, amb una nit, matinada i primeres hores que seran gèlides arreu amb glaçades generalitzades, inclús arribant a diversos punts de la costa. Moltes mínimes es mouran entre els -4º i 1º, més altes a la costa de Barcelona i Tarragona, però clarament més baixes al Pirineu i Prepirineu. La majoria de màximes se situaran entre els 5º i 10º, més baixes al Pirineu.

Un ambient d’hivern molt cru que vindrà acompanyat de força sol, tret d’alguns núvols a zones prelitorals i de l’interior de la meitat sud, Pirineu, Prepirineu i extrem nord-est, on a la tarda poden caure alguns ruixats molt minsos i aïllats amb una cota de neu al voltant dels 300 metres. Vent menys intens però encara present al sud de Catalunya i a l’Empordà.

Mapa de previsió a Catalunya el 4 de gener del 2021
Mapa de previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

Dimarts 5 de gener

De cara al dimarts, 5 de gener i vigília de Reis, tindrem els efectes d’un front feble i més fred que arribarà entre dilluns i dimarts i que farà que el temps estigui una mica mogut. Dominarà el sol, però els intervals de núvols seran més presents al Pirineu, Prepirineu i comarques de Girona i Barcelona, on s’esperen alguns ruixats puntuals i febles a la tarda amb una cota de neu  que es mantindrà al voltant dels 300 metres, puntualment per sota. Vent de mestral i tramuntana reforçant-se als dos extrems i fred molt intens i gèlid.

Dia de Reis

De cara al dimecres, 6 de gener i dia de Reis, sembla que tindrem una jornada plàcida i d’impàs. El sol dominarà i el fred seguirà intens malgrat que pugin una mica les temperatures. No s’esperen precipitacions, però a partir de la tarda els intervals de núvols aniran a més de sud a nord per l’apropament d’una borrasca que, en dies vinents, portarà segurament precipitacions generals.

Dijous 7 de gener

Atenció amb el temps del dijous, 7 de gener, ja que s’embolicarà de valent. I és que l’arribada d’una borrasca mediterrània portarà una llevantada a Catalunya que, inicialment, podria deixar nevades a cotes molt baixes, també a prop de la costa. No obstant, sembla que l’entrada de vents marítims enretiraria una mica l’aire fred i faria pujar la cota de neu, possiblement al voltant dels 500 metres o pel damunt.

Per tant, a la costa i prelitoral hi plouria majoritàriament, però la nevada podria ser general a gran part de l’interior amb un ambient plenament hivernal. Una situació de màxima incertesa que haurem d’anar seguint amb atenció, ja que, per ara, totes les opcions són sobre la taula.

Divendres 8 de gener

De cara al divendres, 8 de gener, es mantindrien les precipitacions amb la mateixa incertesa sobre la cota de neu, inclús podent baixar una mica més. S’haurà de seguir la previsió diàriament per saber què acabarà passant definitivament, ja que el xoc de tant fred acumulat i una borrasca mediterrània pot provocar moltes sorpreses.

Cap de setmana del 9 i 10 de gener

De cara al cap de setmana del 9 i 10 de gener, sembla que el temps seria molt més tranquil amb més sol i sense precipitacions, però compte perquè el fred seguirà ben viu i ens acompanyarà durant pràcticament tota la primera quinzena del mes. Seguirem amb un ambient clarament molt fred amb termòmetres per sota del que tocaria. Veurem què acaba passant amb tot plegat.