Catalunya Diari
Imatge d'unes persones caminant pel carrer en plena onada de fred

Alerta per onada de fred i algun ruixat de neu, però més pluges que nevades a la vista

El Meteocat té avisos activats en aquest sentit. Després de Reis arribarien precipitacions generals amb una cota de neu que pujaria

L’ambient ha estat molt fred aquest dilluns a Catalunya i en alguns llocs no hi feia tanta gelor de nit des de l’any 2012. Sembla que, de cara al dimarts, 5 de gener, els termòmetres encara han de tocar fons amb valors una mica més baixos, tant de dia com de nit, fet que ha obligat a activar alertes per onada de fred. Termòmetres gèlids i de cru hivern amb glaçades extenses a pràcticament tot arreu fora de les zones costaneres més poblades.

Tot plegat anirà acompanyat d’una mica més d’inestabilitat, ja que s’esperen alguns ruixats de neu al Pirineu i, de cara a la tarda, també hi haurà alguns xàfecs al mar que poden fregar punts de la costa de Barcelona i Girona amb neu o calabruix a tan sols 100 o 200 metres. Poca cosa tot plegat.

El dia de Reis es preveu molt fred però plàcid, tot i que els intervals de núvols anirien a més al llarg de la jornada. Això seria el preludi de l’arribada d’una borrasca provinent del sud de la península que, entre dijous i dissabte, deixaria precipitacions generals arreu, tot i que serien en forma de pluja en molts casos.

I és que els últims mapes indiquen que, finalment, els vents marítims temperats guanyarien la partida al fred i, tot i que inicialment pot començar a nevar ben avall, la cota de neu pujaria ràpidament cap als 500 metres o pel damunt, allunyant la possibilitat d’una nevada general. No obstant, en zones interiors l’aire fred pot quedar més enclotat i la cota es podria mantenir baixa. Una situació complexa i de molta incertesa que haurem de continuar seguint amb molta atenció pels canvis que vagin patint els mapes.

Mapa de previsió a Catalunya el 5 de gener del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts | Catalunya Méteo

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Alerta per onada de fred dimarts i dimecres

De moment, aquest dimarts el fred serà tant o més intens que dilluns amb uns valors que es mantindran excepcionalment baixos i continuaran tocant fons. La majoria de màximes es mouran entre els 5º i 10º, tan sols superant-se lleugerament aquestes xifres en algunes zones properes a la costa i més baixes al Pirineu.

Atenció a la nit, serà gèlida amb moltes mínimes entre -1º i -6º, inclús rondant els -10º a zones del Pirineu. Només a la costa i en alguns punts del prelitoral es mouran entre -1º i 4º. Ens haurem d’abrigar molt si hem de sortir de bon matí al carrer, farà molt fred. De fet, el Servei Meteorològic de Catalunya (Aemet) ha activat alerta per onada de fred tant dimarts com dimecres per fred extrem:

Mapa d'alertes per onada de fred a Catalunya el 5 de gener del 2021
Mapa d'alertes per onada de fred aquest dimarts | Meteocat

Alerta per alguns ruixats de neu a la costa

El sol dominarà en conjunt, especialment com més al sud i Ponent, però hi haurà algunes excepcions. Primer de tot, atenció amb algunes boires gebradores a primeres hores a l’interior, mentre que al Pirineu hi haurà més intervals de núvols amb alguns ruixats de neu. La novetat serà que es formaran xàfecs mar endins a la tarda que, puntualment, poden fregar la costa de Barcelona i Girona.

Atenció perquè la cota de neu serà de tan sols 100 o 200 metres, inclús amb neu granulada per sota. El SMC té alertes activades per possibilitat de flocs o nevades anecdòtiques en algunes comarques:

Mapa d'alertes per neu a cotes molt baixes a Catalunya el 5 de gener del 2021
Mapa d'alertes per neu a cotes molt baixes aquest dimarts | Meteocat

Pluges a la vista

El dia de Reis serà plàcid però d’impàs amb un ambient que continuarà molt gèlid arreu. Els intervals de núvols aniran a més al llarg de la jornada (sense precipitacions enlloc) a causa de l’apropament d’una borrasca provinent del sud de la península que, entre dijous i dissabte, deixaria precipitacions generals a tot Catalunya.

L’entrada de vents marítims més temperats faria pujar la cota de neu, que se situaria al voltant dels 500 metres, inclús més alta. Això fa pensar en una bona regada d’aigua a la costa i prelitoral, però nevades abundants al Pirineu, Prepirineu i en algunes zones de l’interior, on l’aire fred podria quedar més estancat. Tot plegat amb ambient de cru hivern. Una situació que haurem d’anar seguint amb molta atenció, ja que amb tanta incertesa sobre quina massa d’aire acabarà guanyant la partida segur que hi ha canvis els propers dies.