Catalunya Diari
Imatge del riu Besòs al seu pas per Santa Coloma de Gramanet

Recuperen peixos vius del Besòs per retornar-los a la zona no contaminada

Treballadors del Consorci Besòs-Tordera treballen per recuperar la normalitat a la depuradora i garantir la recuperació de la biodiversitat

El Consorci Besòs-Tordera ha recuperat aquest dijous, 12 de desembre, peixos vius del tram del riu Besòs  afectat per la greu contaminació derivada del devastador incendi d’una planta química de Montornès del Vallès (Vallès Oriental) que va provocar l’abocament de dissolvent al riu amb la mort de centenars de peixos i amfibis i un autèntic desastre ecològic. L’objectiu és salvar aquests animals i retornar-los a l’aigua no contaminada de la part alta de la llera.

En aquest sentit, treballadors del Consorci han guardat els peixos que han aconseguit sobreviure a aquest desastre mediambiental i els han tancat en tancs per portar-los al llarg dels propers dies al tram alt del riu per poder garantir la recuperació de la biodiversitat del Besòs, tot i que aquest procés serà lent.

«Tota la fauna ha patit conseqüències; els portem riu amunt perquè tornin al seu hàbitat natural»,  ha explicat en declaracions a l’ACN e president del Consorci, Josep Monràs, afegint que agents de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) estan retirant els peixos morts, ja que si es queden a l’aigua podrien ser contaminants.  L'ACA ha declarat l'emergència per contaminació al Besòs. 

A l’espera de resultats per saber l’abast del desastre

Les anàlisis que duran a terme els membres de l’ACA determinaran l’abast del desastre ecològic i, sobretot, el camí que s’ha de seguir a partir d’ara per tal de començar a recuperar com abans millor la biodiversitat a una zona que ha quedat molt castigada pel vessament. A més, el Consorci també ha començat a treballar a la depuradora del costat de la fàbrica incendiada per recuperar el seu funcionament normal.

Segons Monràs, en l’última inspecció que el Consorci va fer a la fàbrica ‘Ditecsa’, aquesta empresa tenia tots els permisos en regla. Aquests controls no tenen res a veure amb els informes del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat que van arribar a posar dues multes de 10.000 i 48.000 euros a la planta per no complir la normativa mediambiental.