Imatge d'un municipi de la Val d'Aran

Nou pas de la Val d’Aran per aconseguir el reconeixement de la UNESCO

Un grup d’experts treballa per redactar un estudi sobre el potencial mediambiental de la zona. L’objectiu de la candidatura és comptabilitzar la conservació del medi

Imatge d'un municipi de la Val d'Aran
Imatge d'un municipi de la Val d'Aran | Arxiu

El Conselh Genarau de la Val d’Aran ha fet un nou pas endavant per tal d’aconseguir el reconeixement internacional de la UNESCO pel que fa al valor mediambiental de la comarca. En concret, un grup d’experts en desenvolupament sostenible ha visitat la zona per fer una primera aproximació per a la redacció d’un estudi que determinarà el potencial d’aquesta àrea. 

L’objectiu d’aconseguir aquest reconeixement és comptabilitzar la conservació del medi amb el desenvolupament territorial. «Aquest procés ha de reivindicar el patrimoni natural i cultural de la Val d’Aran com un espai singular i únic», afirma el síndic d’Aran, Francés Boya. Per la seva banda, el científic ambiental i geògraf, Martí Boada, encapçala l’equip que redacta l’estudi i que està format per diversos investigadors.

Un procés que comptarà amb diverses etapes  

Aquest nou projecte comptarà amb dues etapes ben diferenciades. La primera serà l’estudi de gabinet del patrimoni natural i cultural, el desenvolupament econòmic i humà sostenible i de la capacitat per realitzar projectes d’investigació i d’establiment de dinàmiques de desenvolupament sostenible.

La segona etapa girarà al voltant de la contraposició dels valors analitzats amb els procediments determinats per la UNESCO. On més èmfasi es posarà és en els reconeixements dels valors culturals, patrimonials i ambientals de la Val d’Aran.

El Conselh Generau d'Aran pretén que la Val d'Aran aconsegueixi un distintiu que té com a objectiu compatibilitzar la conservació del medi amb el desenvolupament territorial i que suposa un reconeixement per la dinamització socioeconòmica fonamentat en el desenvolupament sostenible.