Catalunya Diari
Imatge d'un sistema de recàrrega per a vehicles d'hidrogen

Una empresa de Sant Boi crea un prototip de vehicle impulsat per hidrogen

La catalana EVARM treballa amb l'institut de recerca de Corea per crear un vehicle que redueix un 60% les emissions

L'empresa catalana EVARM, de Sant Boi de Llobregat, presentarà aquest 2020 un prototip de cotxe impulsat per hidrogen. El vehicle incorpora una tecnologia que EVARM ha desenvolupat conjuntament amb el principal institut de recerca de Corea, el Korea Institute of Science and Technology (KIST), i que consisteix en una estació que transforma el gas natural en hidrogen.

Segons la companyia, el prototip permet reduir en un 60% les emissions de CO2.  El projecte, amb una durada de dos anys i mig i que ha comptat amb suport econòmic de l'agència ACCIÓ, pretén investigar alternatives als combustibles fòssils per a l'automoció. En concret, EVARM permet aprofitar els vehicles dièsel per adaptar-los per a l'ús d'hidrogen.

EVARM preveu presentar durant el primer trimestre del 2020 el disseny final del prototip del vehicle i a finals d’any durà a terme les primeres proves de circulació a Catalunya. Per la seva banda, l'institut coreà KIST ha desenvolupat la tecnologia de conversió de gas natural en hidrogen que es podrà instal·lar a les estacions de gas natural liquat, que ja hi ha en algunes benzineres, per transformar-lo en hidrogen. Així, es podria facilitar la distribució, perquè estaria disponible en els punts de recàrrega actuals.

Imatge d'un sistema de recàrrega per a vehicles d'hidrogen
EVARM preveu presentar durant el primer trimestre del 2020 el disseny final del prototip del vehicle impulsat per hidrogen | Twitter

Hidrogen sostenible

EVARM també està investigant com obtenir el gas natural liquat que es transformarà en hidrogen de forma sostenible. Per exemple, es planteja reaprofitar residus provinents d’aigües residuals, de purins o d'aliments per obtenir un biogàs que, un cop tractat, pugui utilitzar-se com a gas natural.

Aquest combustible d’origen sostenible es pot injectar a la xarxa de subministrament de gas natural i utilitzar-se per als vehicles. A més, aquest mateix gas pot transformar-se en hidrogen fent servir l’estació que ha desenvolupat el KIST a Corea del Sud.

Per al director d'EVARM, Xavier Ribas, treballar amb aquest centre de recerca coreà «és una molt bona oportunitat perquè té una tecnologia molt avançada i compta amb personal amb coneixements molt elevats» que es complementen amb els de la plantilla de l'empresa catalana, que és de 12 treballadors.

Segons Ribas, «es tracta d’aplicar els principis de l’economia circular per obtenir gas natural net que es pugui transformar en hidrogen, l’element més abundant de l’univers». «En 5 anys podrem veure vehicles impulsats per hidrogen de forma habitual circulant per les carreteres», pronostica.