Fins fa poc, es creia que la pols sahariana era el principal fertilitzant de l’Amazones i de l’Oceà Atlàntic tropical. Però un nou estudi ha descobert que les emissions de crema de biomassa transportades des de l’Àfrica són una font potencialment molt més important de fòsfor per aquests ecosistemes que la pols sahariana.
Els nutrients presents en els incendis són transportats com a partícules atmosfèriques, o també anomenades aerosols. Els vents mouen aquests aerosols des del continent africà i els dipositen als oceans i a terra, on estimulen la productivitat del fitoplàncton marí i de les plantes terrestres.
Aquesta important fertilització té la principal causa en el fòsfor, considerat el nutrient més important de tots en el procés de la fertilització. Malgrat això, segons aquest estudi, els incendis africans juguen un paper encara més primordial que aquest nutrient en la fertilització de la selva amazònica, en l’Atlàntic tropical i els oceans meridionals.
La importància dels aerosols
Aquests aerosols tenen una tasca primordial en la reducció de diòxid de carboni. I és que en el seu procés de fertilització de les aigües atlàntiques tropicals i en l’Amazones, estimulen la productivitat de dos dels grans focus de producció de biomassa primària, principals captadors del diòxid de carboni.
Així doncs, els nous descobriments tenen un paper important per saber com podria veure’s afectat aquest procés en un futur, ja que la combustió i les emissions d’incendis a l’Àfrica i els seus patrons i les quantitats de transports d’aquests fums i aerosols, poden canviar dràsticament a causa d’un clima que està ràpidament canviant i amb una població humana que no para de créixer.
L’estudi també representa una informació molt valuosa per a determinar el paper que jugaran aquests aerosols en el clima de la Terra. Tot i això, encara queden moltes coses per a determinar sobre com afectaran la radiació solar, als núvols o als cicles biogeoquímics terrestres.
Un estudi laboriós
Per a dur a terme l'estudi, els investigadors van analitzar els aerosols recollits en filtres col·locats a la Guaiana Francesa, a l'extrem nord de la conca de l'Amazones, a la recerca de concentracions massives de pols transportada pel vent i el seu contingut de fòsfor total i soluble.
Després, van rastrejar el fum que es movia a través de l'atmosfera utilitzant eines de teledetecció per a comprendre el transport de fum de llarg abast des d'Àfrica durant els períodes en què es van detectar nivells elevats de fòsfor soluble.
L'estudi, que es publica en la revista Proceedings of the National Academy ofSciences, es basa en més de 50 anys de recerca innovadora sobre aerosols al Carib i a l’Amèrica Llatina pel professor emèrit de l'Escola Rosenstiel de la Universitat de Miami, Joe Prospero.