Catalunya Diari
Imatge de les minves al Port de la Selva

Què són les 'minves' de Gener?

L'anticicló hivernal comporta una disminució de l'alçada del nivell del mar

Les altes pressions que tenim al damunt des de fa dies impliquen que el nivell del mar es trobi uns centímetres per sota del que seria habitual. Aquest fenomen s'anomena 'minves de gener' i serà visible encara durant uns quants dies més fins ben bé l'entrada del 2020, quan tot apunta que seguirem amb l'anticicló ben ferm a sobre nostre.

Situació meteorològica estancada

La presència del potent anticicló de les Açores que ens està abraçant de ple suposa que durant les últimes hores i jornades els baròmetres hagin marcat valors de pressió atmosfèrica elevats, al voltant dels 1030 hPa a nivell del mar.

Els més observadors han notat que aquests dies les algues emergeixen a les roques dels espigons per damunt de la superfície marina, un fet que evidencia un dels efectes de l'elevada pressió atmosfèrica arran de mar: les minves.

Imatge d'un grup de flamencs a la Bassa de l'Encanyissada, al Delta de l'Ebre
Imatge d'un grup de flamencs a la Bassa de l'Encanyissada, al Delta de l'Ebre | ACN

Quan apareixen les minves?

Les minves són  habituals durant els mesos de desembre i gener a causa de la presència habitual d'anticiclons persistents, que s'allarguen durant vàries jornades o fins i tot, setmanes, i impliquen, que el nivell del mar reculi entre 20 i 40 cm, tot i que en alguns casos pot arribar a baixar fins a més de 60 cm.

Per tal que passi això, cal que al Mediterrani occidental s'hi col·loqui un potent anticicló que garanteixi un temps estable arreu, sense vent, i un mar gairebé pla arreu del litoral. Les altes pressions actuen damunt de la superfície marina exercint una força superior a l'habitual que es manifesta en el fet que el mar recula, baixa uns quants centímetres, respecte del seu estat habitual.

Aquest fenomen serà visible encara al llarg dels pròxims dies, ja que l'anticicló seguirà ben ferm durant tot el cap de setmana, un fet que afavorirà aquestes minves arreu del litoral.