Catalunya Diari

Els mosquits han provocat més víctimes que les guerres o el càncer en tota la història

Es calcula que en els últims 200.000 anys, prop de 52.000 milions de persones han patit els pitjors efectes dels mosquits, el que representa un 48% de la humanitat

Els mosquits són un autèntic maldecap per a moltes persones, especialment a l’estiu, quan, sobretot de nit, ens piquen mentre dormim o no aconseguim agafar el son pel molest brunzit que provoquen. No obstant, això no és res comparat amb el que poden arribar a provocar aquests petits organismes, ja que són mortals a molts punts del planeta i s’han convertit en uns autèntics depredadors per als humans. I és que, en els darrers 200.000 anys, prop de 52.000 milions de persones han estat víctimes dels mosquits a tot el món, provocant més morts que les guerres o el càncer.

Segons es publica en un article de ‘vox.com’, on s’explica el llibre ‘El mosquit: Una història humana del nostre depredador més letal’ de Timothy C. Winegard, el 48% de la humanitat ha patit els efectes més negatius dels mosquits des de l’aparició de l' ‘Homo sapiens’ al nostre planeta fa uns 200.000 anys, pràcticament la meitat de la població. Durant tot aquest temps, es calcula que han passat per la Terra uns 108.000 milions de persones. Totes aquestes dades demostren que aquests petits organismes han provocat més desgràcies humanes que els conflictes bèl·lics o greus malalties com el càncer. 

Les plagues de mosquits augmentaran aquests dies  | Arxiu

Grans portadors de malalties

Els mosquits són molt perillosos degut a la seva capacitat de propagar moltes malalties entre la població. El fet que xuclin la sang de persones malaltes i, posteriorment, piquin a altres persones sanes, fa que les epidèmies empitjorin. Aquests organismes propaguen actualment la malària, la febre groga o el zika,  entre moltes altres malalties, provocant autèntiques catàstrofes i pandèmies a diverses poblacions humanes, especialment a l’Àfrica.

Els estudis recents indiquen que els mosquits han arribat a provocar grans afectacions en el PIB mundial i han influït en el decurs de la història, ja que milers de milions de persones han patit els seus efectes letals. De fet, alguns científics apunten cada cop més al fet que l’extinció dels dinosaures no va ser provocada per la caiguda d’un meteorit, o almenys no només per aquesta raó, sinó que la malària propagada pels mosquits podria haver fet disminuir molt el nombre d'exemplars vius d’aquesta espècia ja desapareguda.

Els mosquits provinents de zones tropicals són invasors a Catalunya | Arxiu

 

El mosquit, tant letal com immune

La capacitat letal dels mosquits comença a preocupar als experts, ja que les dades de les seves víctimes al llarg de la història de la humanitat són escandaloses. No obstant, destaca el fet que aquests organismes siguin immunes a les malalties que adquireixen i propaguen un cop la xuclen amb la sang. 

A més, la seva capacitat d’adaptació a noves situacions adverses és ràpida i afectiva. Per exemple, alguns tipus de mosquits ja són immunes a les pluges globals de pesticides DDT. Davant d’aquesta situació, el més important és adaptar el nostre cos a algunes malalties, segons el lloc on vivim o volem viatjar, a través de vacunes. D’aquesta manera, ens avançarem als efectes de l’atac dels mosquits.

L’eficàcia i perillositat d’aquests mosquits són tan elevades que, en alguns casos, s’han arribat a utilitzar en guerres per provocar morts, com per exemple els nazis. Es calcula que, a tot el món, hi ha prop de 110 bilions de mosquits. 

També et pot interessar...