Jueves se espera plácido y muy caluroso, un día de pleno verano

L’agost podria ser sense grans calorades i amb la pluja habitual

Els models de previsió a llarg termini indiquen un mes força normal per l’època sense grans excessos amb calor típica d’estiu i precipitacions potser més freqüents al nord-oest
Jueves se espera plácido y muy caluroso, un día de pleno verano
El temps d'aquest agost sembla que serà força normal per l'època | @piliriuss

 

Només ha passat poc més d’un mes de l’estiu i molta gent es pregunta quan acabarà aquesta insuportable calor. I és que les onades de calor i les fortes calorades han estat excessives i fora del normal aquestes últimes setmanes amb rècords històrics arreu de Catalunya i a mitja Europa. No obstant, sembla que l’agost podria ser de calor força normal per l’època amb les temperatures més extremes lluny de casa i amb les precipitacions habituals. 

Així és el que indiquen els mapes del  model de predicció estacional americà NOAA, un dels més prestigiosos a nivell internacional en aquest camp. Val a dir que les previsions meteorològiques a tan llarg termini ens les hem d’agafar amb pinces perquè no són, ni molt menys, totalment fiables. S’haurà d’anar seguint l’evolució setmana a setmana per veure quin temps acabem tenint i si els mapes tenien raó.

De moment, si fem cas d’aquest model americà, sembla que les temperatures serien molt normals per l’època a tot arreu sense excessos ni calorades a la vista. Això es traduirà amb calor de ple estiu, però amb un ambient suportable en comparació amb el que hem tingut durant gran part del juliol. L’excepció la trobarem al Pirineu de Lleida i a zones de Ponent, on els termòmetres podrien quedar una mica per sota del normal. 

Mapa de l'anomalia de temperatures prevista aquest mes d'agost
Mapa de l'anomalia de temperatures prevista aquest mes d'agost | NOAA

 

Pel que fa a les precipitacions, la dinàmica serà força normal arreu de Catalunya. És a dir, temps força tranquil en conjunt però amb algunes tongades de ruixats i tempestes, especialment a partir de mitjans d’agost,  quan tradicionalment la situació comença a complicar-se més al nord de Catalunya. De moment, aquesta setmana tindrem tan sols alguns ruixats sense grans tamborinades i calor moderada que anirà a més de cara al cap de setmana.

Mapa de l'anomalia de pluges prevista per aquest agost
Mapa de l'anomalia de pluges prevista per aquest agost | NOAA

 

Podríem acabar l’estiu amb més aigua del normal

Si fem cas a aquestes previsions i donem un cop d’ull més enllà de l’agost, sembla que el setembre podria ser més plujós del normal a Catalunya, especialment al nord i a l’interior. Tot plegat amb temperatures totalment normals per l’època. D’aquesta manera, podríem acomiadar l’estiu i donar la benvinguda a la tardor amb més aigua i menys calor. S’haurà de veure si s’acaba complint aquesta previsió.

Pocs canvis a la resta de l’estat i a Europa

Pel que fa a la resta de l’estat i al continent europeu, les temperatures seran força normals per l’època i, tal com pot passar a Catalunya, les onades de calor quedarien lluny. Inclús els termòmetres se situaran amb valors per sota de la mitjana a l’entorn del Pirineu, sud de França i àrea dels Alps, així com a l’oest de Grècia.

Pel que fa a la pluja, i si les previsions tenen raó, serà un mes més plujós del normal a gran part d’Europa, amb l’excepció de Galícia, oest de França, extrem nord d’Escandinàvia i àrea de Grècia on podrien tenir un temps més sec de l’habitual.

També et pot interessar...