El setembre podria estar marcat per les pluges i temperatures normals per l'època

El setembre podria ser normal pel que fa a la pluja i les temperatures

Els mapes a llarg termini indiquen que el nou mes estaria marcat pels valors i les precipitacions normals per l’època amb poques excepcions

El setembre podria estar marcat per les pluges i temperatures normals per l'època
El setembre podria estar marcat per les pluges i temperatures normals per l'època | Arxiu

 

Ja arriba el setembre i cada cop queda menys per acabar un estiu marcat per les grans calorades de finals de juny i juliol, amb un agost que ha estat poc plujós, amb excepcions a zones del litoral i del Pirineu de Lleida, i amb calor força normal per l’època. El nou mes que arrencarà sembla que podria estar marcat per les pluges i les temperatures normals per les dates, amb algunes excepcions. 

Almenys això és el que indiquen els mapes del model de predicció estacional americà NOAA, un dels que té més prestigi a nivell internacional en aquest àmbit. No obstant, cal tenir en compte que les previsions meteorològiques a tan llarg termini no són, ni molt menys, 100% fiables.  D’aquesta manera, haurem d’anar seguint l’evolució del temps al llarg del mes per acabar veient si els mapes tenien raó.

Per ara, tenint en compte aquest model nord-americà, el setembre estaria marcat per unes temperatures força normals per l’època sense grans calorades, amb tan sols l’excepció del Pirineu de Lleida, on podrien tenir valors per sota dels habituals. Això es traduiria en un ambient càlid durant la primera quinzena de setembre en conjunt, nits de bon dormir i més fresca a mesura que s’acabi el mes. 

Mapa de l'anomalia de temperatures prevista per aquest setembre
Mapa de l'anomalia de temperatures prevista per aquest setembre | NOAA

 

Pel que fa a les precipitacions, la situació seria força habitual a tot el territori, amb l’excepció de la cara nord pirinenc l’extrem nord-oest de Ponent, on el mes podria ser més sec del normal. Si aquests mapes tenen raó, això voldria dir que podríem tenir diverses situacions de les tempestes típiques de finals d’estiu i principis de tardor, sovint violentes.

Mapa de l'anomalia de precipitacions prevista per aquest setembre
Mapa de l'anomalia de precipitacions prevista per aquest setembre | NOAA

 

De moment, el diumenge dia 1 de setembre tot sembla indicar que tindrem tempestes de tarda intenses al nord-est i Pirineu, amb la previsió que la propera setmana les temperatures baixin de forma clara amb restes d’alguns ruixats. S’haurà de veure si les previsions mensuals s’acaben finalment complint.

Temps contrastat a la resta de l’estat i a Europa

Pel que fa a la resta de l’estat, els mapes indiquen que el setembre seria una mica més plujós del normal a zones de la meitat est, força sec a Galícia, i Sistema Central i Aragó i precipitacions normals a la resta. Les temperatures es mantindrien dins de la línia habitual, tot i que a l’interior de la meitat est peninsular podria ser un mes fresc.

En el conjunt d’Europa, podria ploure per sota de la mitjana a tota la façana atlàntica continental, mentre que plouria més del normal al nord i est del continent i meitat nord d’Itàlia. Pel que fa a les temperatures, seran força normals per l’època, si bé faria més calor a l’extrem est europeu.   

També et pot interessar...