Catalunya Diari
Imagen de la tierra totalmente congelada, conocida también como 'Snowball Earth'

La vida va sobreviure a la glaciació més dura de la Terra

Després que la terra quedés congelada completament del tot, fins i tot els oceans, període conegut com a ‘Snowball Earth’, la vida va resistir i evolucionar a formes més complexes

El període comprés entre uns 720 milions d’anys i fins uns 625 milions d’anys abans de Crist, la terra va estar completament sota una capa de gel, fins i tot els oceans. Aquest període és conegut com el ‘Snowball Earth’, i en aquell moment terrestre ja hi havia vida. Aquestes condicions tan extremes impossibilitaven l’existència d’éssers vius. Però un recent estudi ha descobert que la vida va sobreviure i fins i tot va evolucionar a formes més complexes.

L’estudi, publicat a ‘Proceeding of National Academy Sciences’, es va centrar en aquest temps geològic, també anomenat Criogènic. Les formes de vida en aquell moment eren majoritàriament bacteris i esponges marines. Però com s’ho van fer per sobreviure en un planeta totalment glaçat, on l’intercanvi d’oxigen atmosfèric amb l’aigua marina va quedar totalment tallat pel glaç?

De fet, els fòssils trobats demostren que aquests éssers vius no només van sobreviure, sinó que van proliferar i evolucionar a noves espècies, malgrat estar clarament amenaçats per unes condicions severes, ja que en aquestes circumstàncies, els animals no poden sobreviure.

La Tierra se congeló completamente, incluso los océanos
La Terra va quedar congelada completament, fins i tot els oceans | PixaBay

Bombes d’oxigen glacial

La seva supervivència es pot explicar gràcies a la teoria de les bombes d’oxigen glacial. Aquestes bombes són bombolles d’aire atrapades al gel glacial que van alliberant-se a l’aigua  a mesura que aquest ges es va desfent, enriquint així l’aigua marina amb oxigen.

«L’evidència suggereix que, encara que la gran part dels oceans durant la congelació haurien estat inhabitables per la falta d’oxigen, les àrees on la capa de gel començava a aflorar a la superfície amb el contacte amb la terra va permetre un subministrament crític d’aigua oxigenada», explica l’investigador Maxwell Lechte, de la Universitat McGill del Canadà.

«El fet que la glaciació global tingués lloc abans de l’evolució d’animals complexos, suggereix un vincle entre ‘Snowball Earth’ i l’evolució animal. Aquestes condicions extremes haurien estimulat la seva diversificació cap a formes més complexes», afegeix Lechte.

Dos descobriments

A més d’oxigen, qualsevol animal per a poder sobreviure necessita alimentar-se. Els científics no tenen del tot clara quina era la cadena alimentària que podria desenvolupar-se en aquestes dures condicions, però tenen una hipòtesi relacionada amb el ferro.

Durant aquell període, l’aigua marina era rica en ferro dissolt, i també existien bacteris quimiotròfics que aconseguien energia de l’oxidació d’aquest ferro. És d’aquesta manera que segurament la vida també va poder prosperar. Aquesta és la conclusió que han arribat els investigadors després de trobar una important presència de dipòsits de ferro oxidat on es creu que el glacial flotant fregava els gels de la terra ferma.