Catalunya Diari
Imatge d'un astronauta des de l'Estació Espacial Internacional

Èxit en la primera sortida espacial només de dones de la història

Les astronautes de la NASA Christina Koch i Jessica Meir han estat les protagonistes d’aquesta fita a l’Estació Espacial Internacional

Després de força temps esperant, finalment s’ha pogut dur a terme la primera sortida espacial exclusivament de dones de la història. Una fita molt important que ha estat protagonitzada per les astronautes de la NASA Christina Koch i Jessica Meir. La sortida es va dur a terme el 18 d’octubre i la caminada a l’exterior de l’Estació Espacial Internacional va durar prop de 5 hores i mitja. 

La tasca d’aquesta missió, més enllà del pas endavant de la dona a l’espai, va ser la de reposar una unitat de càrrega de bateria defectuosa que ajuda a regular l’energia recol·lectada del conjunt solar de l’estació. En aquesta fita històrica, les dues astronautes van comentar la «sorprenent» i «fenomenal» vista de la Terra i de l’espai durant la caminada.

A la segona va la vençuda

Aquesta caminada espacial formada exclusivament per astronautes dones és la primera vegada que té lloc en la història de la humanitat i s’ha aconseguit en el segon intent de la NASA, ja que el primer va ser al març, quan Koch havia de dur-la a terme amb Anne McClain. El contratemps va ser que faltaven vestits espacials de la talla de McClain, raó per la qual va ser substituïda per un altre company home.

Després d’això, la NASA va enviar ràpidament un vestit de talla mitjana a l’Estació Espacial que, finalment, ha pogut ser utilitzat per Meir, que ha acompanyat Knoch en substitució de McClain en aquesta fita. «Anys enrere, les dones no sempre han estat a la taula (de feina), i aquesta fita motiva a moltes persones», explica Koch.

Imatge de Koch i Meir, les dues dones que faran aquest històric passeig espacial
Imatge de Koch i Meir, les dues dones que han fet aquest històric passeig espacial | NASA

Aquesta astronauta ja havia fet sortides especials anteriorment, però per Meir, d’Estats Units però també amb nacionalitat sueca i israeliana, era la primera vegada que sortia a passejar a l’exterior de l’Estació Internacional. La primera sortida espacial d’una dona va ser l’any 1984 de la mà de Svertlana Savitskaya, de la Unió Soviètica, però fins ara no s’havia dut a terme una experiència d’aquest tipus amb un equip format exclusivament per dones.

També et pot interessar...