Catalunya Diari
El cultiu d'avets a Les Guilleries és un dels més grans del sud d'Europa

El canvi climàtic complica la fira de l'avet a Espinelves

Per primera vegada, s'ha hagut de regar molts dels arbres petits durant l'estiu a causa de la calor extrema i la falta de tempestes

Aquest estiu passat el termòmetre va batre rècords a molts indrets de Catalunya i, en el cas d'Espinelves (Osona), es va arribar a enfilar fins als 39ºC. Unes temperatures del tot inusuals  en aquesta zona i que, sumat a la falta de pluja,han complicat un dels cultius més emblemàtics de la zona: els avets de Nadal.

Espinelves està situat enmig de Les Guilleries que és una de les zones més humides del país on no fa falta el reg perquè hi visquin els avets. De fet, hi viuen molts sense regar al voltant. La pujada de temperatures dels darrers anys està complicant el cultiu d’aquesta espècie, especialment durant els primers anys de vida de l’arbre.

La calor extrema que ha fet aquest estiu, juntament amb la falta de pluges ha provocat que, per primer cop,  els productors d’Espinelves hagin hagut de regar, un per un, els arbres de Nadal plantats.

Espinelves en plena fira de l'avet | ACN

Zona privilegiada per a l'avet

La zona del Montseny-Guilleries és la principal productora d’arbres de Nadal del sud d’Europa i, aproximadament, cada any se’n produeixen un milió. Segons ha explicat el president de l’Associació de Cultivadors d’Arbres de Nadal, Albert Gallifa, aquesta zona és “privilegiada” pel fet que té un subclima atlàntic dins un clima mediterrani, cosa que garanteix més hores de sol i, alhora, nits fresques.

Els estius més càlids perjudicaran els avets més joves

Al mateix municipi d’Espinelves, hi ha hagut algun pagès que ha vist perdre més de la meitat de la producció per culpa de l’extrema calor d’aquest estiu. Segons els experts del sector, aquest fet provocarà un encariment del cultiu i els productors hauran d’apostar per aquelles espècies que suportin millor la calor.

Albert Gallifa, ha explicat que es tracta d’un any “extraordinari”, però que això no posa en perill el cultiu d’avets. El que sí ha assegurat és que, si això persisteix i els estius cada cop són més durs, els cultivadors d’avet hauran d’apostar pel reg, sobretot durant el primer any de vida de l’arbre, i cultivar els camps situats a més altitud.

L'arbre de Nadal ajuda a combatre el canvi climàtic

Per altra banda, Gallifa també ha destacat el fet que l’arbre de Nadal és “un gran aliat” a l’hora de combatre el canvi climàtic, ja que és fixador de CO2. “Hi ha gent que es pensa que comprar un arbre de Nadal és cometre un assassinat, i no és així. Es tracta d’un  cultiu totalment biodegradable, 100% natural  i que, a més, ajuda a lluitar contra el canvi climàtic”, ha subratllat.

També et pot interessar: Els incendis a Austràlia han cremat el 80% de l’hàbitat del coala