Catalunya Diari
Els efectes de les greus inundacions han estat catastròfics

La costa catalana patirà greus i perilloses inundacions per culpa de la pujada del mar

Així ho indica un estudi, que, a través d'un mapa interactiu, mostra com el Delta de l'Ebre serà la zona més vulnerable de Catalunya, però destaquen també el Port de Barcelona, les platges del Maresme o els Aiguamolls de l’Empordà

El Delta de l’Ebre  serà una de les zones de la península Ibèrica i, per descomptat, de tot Catalunya que  patirà més les greus conseqüències per la pujada del nivell del mar de cara al 2050. Així ho indica un nou estudi, que afirma que les inundacions hi seran molt freqüents a partir de llavors, així com en altres àrees catalanes molt afectades per aquesta crítica situació, com ara platges de la Costa Daurada i del Maresme, el Delta del Llobregat i immediacions del Port i Aeroport de Barcelona, els Aiguamolls de l’Empordà o costes tan emblemàtiques i de gran valor natural com les de la Costa Brava. 

Publicat a la revista ‘Nature Communications’, aquest nou treball l’ha dut a terme l’organització nord-americana ‘Climate Central’. En aquest estudi, els experts valoren què passarà a mitjans de segle si continuem amb el mateix ritme d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, però també què passaria si aconseguint reduir-les de forma «extrema». Tot plegat s'ha fet amb la composició d'un mapa interactiu que indica amb vermell les zones més vulnerables detallades. Clica aquí per veure el mapa.

Aquest desastre, derivat de l’escalfament global i la posterior desfeta del gel dels pols, castigarà durament i amb diferència el Delta de l’Ebre, ja que, segons aquest estudi, a mitjans de segle gran part d’aquesta gran àrea estarà inundada de forma periòdica. Aquesta és la preocupant previsió del mapa per aquesta zona (el color vermell indica màxim risc): 

Mapa de les inundacions que patirà el Delta de l'Ebre
Mapa de les inundacions que patirà el Delta de l'Ebre | Climate Central

A més, zones de platges tan poblades com són les comarques del Tarragonès, el Baix Penedès o el Maresme també patiran inundacions periòdiques «almenys» una vegada a l’any, amb àmplies àrees costaneres devastades més sovint per aquestes marees. De l’Empordà, l’àrea més inundable serà la dels Aiguamolls. En aquestes imatges s’aprecia amb vermell les zones que estaran més castigades per la pujada del nivell del mar.

Mapa de les inundacions que patirà la zona del Delta del Llobregat
Mapa de les inundacions que patirà la zona del Delta del Llobregat | Climate Central
 

Mapa de les inundacions que patiran els Aiguamolls de l'Empordà
Mapa de les inundacions que patiran els Aiguamolls de l'Empordà | Climate Central
 

Mapa de les inundacions que patiran les platges entre el Baix Penedès i el Tarragonès
Mapa de les inundacions que patiran les platges entre el Baix Penedès i el Tarragonès | Climate Central

Més de 200.000 persones afectades a tot l’estat

A tot l’estat, l’informe facilita dades dels efectes que podria tenir la pujada del nivell del mar en 20 punts costaners claus: els Passatges de Guipúscoa, Huelva, Algesires, Màlaga o Barcelona,  entre molts altres. Segons l’estudi, més de 200.000 persones a tota Espanya estaran afectades per inundacions periòdiques a zones costaneres de cara a l’any 2050, mentre que les àrees especialment vulnerables seran el parc de Doñana, i punts de Huelva i Cadis. 

No obstant, els científics calculen que, de cara a l’any 2100, si no hi ha canvis en la gestió de les emissions de gasos contaminants, els habitants afectats arreu de l’estat per aquesta greu situació seran més de 340.000. Unes xifres que s’emmarquen en els pitjors dels escenaris.

300 milions de persones en perill a tot el món

L’estudi ha analitzat dades personalitzades de prop de 135 països amb uns 300 milions de persones afectades que patiran inundacions «almenys» una vegada a l’any, xifra que ha pujat molt, ja que l’últim registre donava 80 milions de persones. Per tant, aquesta dada s’ha triplicat des del darrer estudi.

En aquest sentit, les dades indiquen que la pujada del nivell del mar afectarà països tan poblats com la Xina, l’Índia, Vietnam, Tailàndia, Indonèsia o Bangladesh, cosa que implica que 237 milions de persones d’aquestes àrees asiàtiques estaran directament perjudicades per aquesta situació.

També et pot interessar...