Increïble operació pràcticament faraònica la que s’ha dut a terme a Dinamarca per tal de salvar un far històric dels efectes del canvi climàtic i de l’escalfament global. Es tracta del far de Rubjerg Knude, que les autoritats han decidit traslladar-lo més terra endins amb l’objectiu de salvar-lo de l’avenç del mar, que cada cop puja més el seu nivell i està engolint la terra.
Els enginyers i les autoritats portaven un any i mig planificant aquesta operació que era pràcticament impossible, però finalment s’ha pogut dur a terme gràcies a la col·locació d’unes vies que han servit per moure l’estructura com si fos un tren. El far es troba ara 70 metres més terra endins d’on se situava fins ara, salvant-lo així els propers anys de l’avenç de l’aigua i també de la creixent duna desèrtica a la zona, que posaven en risc la seva integritat.
Relocation of Rubjerg Knude Lighthouse in Denmark. The lighthouse is only a few metres from the edge of a slope above the water, that´s why it has to be moved.
Source: https://t.co/nimkdKKvsvpic.twitter.com/niQU2HqMPZ— Dorte Hedengran (@DorteHedengran) October 22, 2019
Gran expectació mediàtica
Aquest far és molt conegut i turístic al país, rebent prop de 250.000 visites anuals, raó per la qual l’expectació mediàtica ha estat màxima. A més, una operació tan complexa mai vista fins ara també ha captat a molts curiosos.
D’aquesta manera, centenars de persones han assistit a aquest trasllat, incloent nombrosos estudiants que han canviat les aules per aquesta experiència històrica. L’operació ha durat prop de 7 hores per moure les 700 tones i 23 metres d’altura de l’estructura, i tot plegat ha costat uns 670.000 euros.
From yesterday’s moving project in Northern Jutland.
Here is how to move a 120 year old lighthouse that would otherwise have been taken by the sea because of sand shifting and erosion.
It all went according to plan with no unexpected challenges. Well done! #Rubjergknudepic.twitter.com/2c7OARLOIY— Denmark.dk (@denmarkdotdk) 23 de octubre de 2019
Un far centenari molt apreciat
Construït l’any 1899, aquest far no funciona des dels any 60 i s’ha convertit en un símbol nacional i en una atracció turística. Actualment, es trobava tancat pel risc que comportava l’avenç de la sorra i del mar, tot i que temps enrere havia tingut edificis al voltant amb jardins i cases senyorials que van acabar sent demolits.
Aquesta operació ha servit per salvar l’ingrés del turisme que tenen les petites poblacions del voltant, així com per allargar la vida d’aquest símbol. Entre les persones presents en el trasllat hi havia Brigit Frederiksen, filla de l’últim vigilant d’aquest far, on hi va viure entre els anys 1962 i 1968.