Catalunya Diari
Imatge de l'expectació mediàtica pel trasllat del far

Espectacular trasllat d’un far a Dinamarca per salvar-lo del canvi climàtic

Aquest edifici centenari i molt turístic estava a punt de ser engolit pel mar, que no para de guanyar terreny a causa de l’escalfament global

Increïble operació pràcticament faraònica la que s’ha dut a terme a Dinamarca per tal de salvar un far històric dels efectes del canvi climàtic i de l’escalfament global. Es tracta del far de Rubjerg Knude, que les autoritats han decidit traslladar-lo més terra endins amb l’objectiu de salvar-lo de l’avenç del mar, que cada cop puja més el seu nivell i està engolint la terra.

Els enginyers i les autoritats portaven un any i mig planificant aquesta operació que era pràcticament impossible, però finalment s’ha pogut dur a terme gràcies a la col·locació d’unes vies que han servit per moure l’estructura com si fos un tren. El far es troba ara 70 metres més terra endins  d’on se situava fins ara, salvant-lo així els propers anys de l’avenç de l’aigua i també de la creixent duna desèrtica a la zona, que posaven en risc la seva integritat.

Gran expectació mediàtica

Aquest far és molt conegut i turístic al país, rebent prop de 250.000 visites anuals, raó per la qual l’expectació mediàtica ha estat màxima. A més, una operació tan complexa mai vista fins ara també ha captat a molts curiosos.

D’aquesta manera, centenars de persones han assistit a aquest trasllat, incloent nombrosos estudiants que han canviat les aules per aquesta experiència històrica. L’operació ha durat prop de 7 hores per moure les 700 tones i 23 metres d’altura de l’estructura, i tot plegat ha costat uns 670.000 euros.

Un far centenari molt apreciat

Construït l’any 1899, aquest far no funciona des dels any 60 i s’ha convertit en un símbol nacional i en una atracció turística.  Actualment, es trobava tancat pel risc que comportava l’avenç de la sorra i del mar, tot i que temps enrere havia tingut edificis al voltant amb jardins i cases senyorials que van acabar sent demolits.

Aquesta operació ha servit per salvar l’ingrés del turisme que tenen les petites poblacions del voltant, així com per allargar la vida d’aquest símbol. Entre les persones presents en el trasllat hi havia Brigit Frederiksen, filla de l’últim vigilant d’aquest far, on hi va viure entre els anys 1962 i 1968. 

També et pot interessar...