Els humans mai havíem respirat tant aire contaminat per diòxid de carboni (CO2) com en l’actualitat. Així ho conclou un estudi internacional publicat a la revista ‘Nature Communications’ i que afegeix que els nivells d’aquest contaminant a l’aire han superat tots els límits en el conjunt de la Terra des de fa 60 anys.
En aquest sentit, el treball explica que els nivells de CO2 fa 2,5 milions d’anys a la Terra, en l’època del Plistocè, eren de 250 parts per milió, però que en l’actualitat aquestes dades es troben a 410. Unes xifres escandaloses que donen fe de la greu situació que viu el nostre planeta. Un dels primers registres alarmants va ser l’any 1965, quan es van assolir les 320 parts de CO2.
«Aquest ambient actual amb alt contingut de CO2 no és només un experiment per al clima i el medi ambient, també és un experiment per a nosaltres mateixos», afirma Yige Zhang, coautor de l'estudi d'investigació i professor assistent al Departament d'Oceanografia de la Facultat de Geociències de la Universitat de Texas a Austin (Estats Units), fent referència al fet que estem vivint una situació excepcional i tristament històrica.
Les greus conseqüències d’aquest problema
El CO2 és un gas d’efecte hivernacle que els humans emetem de forma desmesurada i que és el principal causant de l’escalfament global, amb les greus conseqüències que això comporta per als ecosistemes i els climes de tot el planeta. Per aquesta raó, és molt important l’estudi dels efectes d’aquest gas al llarg de la història per entendre què pot arribar a passa en un futur si no reduïm els seus nivells.
Per dur a terme l’estudi, els científics van analitzar els carbonats del terra de la meseta de Loess, al centre de la Xina, on es troben restes de CO2 atmosfèric de fa 2,5 milions d’anys. Les dades obtingudes van corroborar que els nivells d’aquest gas al llarg del Plistocè eren similars als dels últims 800.000 anys. Unes xifres que la humanitat ha alterat perillosament en tan sols 60 anys.