Catalunya Diari
En marzo pasado hubo en Barcelona y Madrid las primeras manifestaciones multitudinarias contra el Cambio Climático

El 56% de la població veu el canvi climàtic com la principal amenaça pel planeta

Així ho conclou una enquesta duta a terme arreu d’Espanya per part del Reial Institut Elcano

El 56% dels espanyols creu que el canvi climàtic és la principal amenaça del nostre planeta. Així ho conclou una enquesta sobre la percepció de la situació climàtica entre la població duta a terme pel Reial Institut Elcano entre els dies 8 i 26 d’abril amb un total de 1.000 entrevistes arreu de l’estat.

Amb aquest 56%, el canvi climàtic és, de llarg, el problema més greu per als habitants de cara al futur del nostre planeta, seguit de lluny pels conflictes armats, que estan en segona posició amb un 20% de preocupació. L’ésser humà és el 16% en tercera posició, mentre que la classe política i la situació econòmica reben un 13% i un 12%, respectivament.

Pel que fa a les ideologies dels enquestats, tant els votants d’esquerra com els de dreta i centre, superen el 90% pel que fa a la creença al voltant de la gran amenaça del canvi climàtic i sobre el fet que s’haurien de trobar solucions immediates per pal·liar-lo. No obstant, ‘només’ el 84% dels afins a la dreta atribueixen el problema a la mà de l’home, percentatge molt més elevat en els altres casos.

Si les dades es divideixen per gènere, les dones superen als homes pel que fa a la conscienciació sobre la contribució del seu estil de vida al canvi climàtic. En aquest sentit, el 61% de les dones creu que el seu comportament i manera de fer de forma diària contribueix a aquesta problemàtica, mentre que entre els homes aquest percentatge és de tan sols el 47%.

Una altra imatge de la manifestació contra el canvi climàtic aquest divendres a Sidney
Imatge de la manifestació contra el canvi climàtic divendres passat a Sidney | EFE

 

Àmplia consciència sobre el canvi climàtic

L'estudi també revela que la consciència dels espanyols sobre el canvi climàtic i la seva gravetat és molt semblant a la de molts països occidentals. En concret, Espanya se situa amb 3,69 punts en un rànquing de màxim 5 punts, per tant, aprova en aquest camp. Si donem un cop d'ull a la part de dalt de la llista, Suècia té 4,22 punts, Estats Units 3,81 i Noruega 3,69 (com Espanya).

Pel que fa al grau de responsabilitat del problema, el coneixement sobre l'escalfament global causat per l'home i les seves greus conseqüències és elevat, però el 72% culpa a les empreses, el 69% al Govern, el 67% a altres països i 'només' el 54% a 'cadascun de nosaltres'.

Manifestació contra el canvi climàtic aquest divendres a Sidney
La vaga global contra el canvi climàtic de divendres passat va ser un èxit | EFE

 

Solucions fermes i responsabilitat dels governs

En aquesta enquesta també destaca el fet que la majoria dels entrevistats creuen que els compromisos polítics i institucionals són insuficients per frenar el canvi climàtic, però no hi ha un ampli acord sobre com s’hauria de gestionar la situació. En aquest sentit, només el 60% de la població estaria disposada a assumir un augment dels impostos  per fer front a l’escalfament global, cosa que el 44% no veu amb bons ulls.

Pel que fa als diners recaptats per fer front al canvi climàtic, la majoria dels enquestats creuen que s’haurien de destinar a mesures que servissin per pal·liar aquesta problemàtica, com ara millorar els aïllaments dels habitatges per fer-los més sostenibles, conscienciar a la població, millorar els equips antiincendis o plantar arbres i cuidar millor els boscos.

També et pot interessar...