El Tribunal Suprem d’Holanda ha aprovat una de les sentències més polèmiques dels últims anys. En concret, ha resolt a favor que el país redueixi un 25% les emissions de gasos d’efecte hivernacle de cara a l’any 2020, al·legant que el canvi climàtic pot posar en risc el «dret a la vida i el benestar dels habitants holandesos».
Ha estat un procés judicial llarg, després que l’any 2018 un tribunal resolgués a favor de la plataforma ciutadana ‘Urgenda’, que ratificava una sentència de l’any 2015 en aquest camp. Finalment, la justícia ha descartat l’últim recurs dels advocats de l’estat, i Holanda haurà de reduir un 25% les dades d’emissions que s’estan registrant des de l’any 1990.
Petita empenta per resoldre el problema de contaminació a Holanda
Holanda és un dels països més contaminants d’Europa, ja que la seva activitat industrial molt elevada i el fet que el port de Rotterdam sigui el més important del continent, fan que els nivells d’emissions siguin molt destacats. D’aquesta manera, aquesta sentència pot ser el primer pas per tal de reconduir la situació, tot i que l’any passat ja es van reduir les emissions un 15% i l’any vinent es preveu arribar al 20 o 21%, xifra encara insuficient.
Pel que fa a la defensa, els advocats de l’estat justificaven la seva negativa a reduir tan dràsticament les emissions assegurant que es tracta d’un problema d’escala global. Com a resposta, el tribunal afirma que aquest argument «no pot alliberar a un país de la seva responsabilitat a l’hora de prendre mesures». La sentència és ferma i no es pot recórrer, ja que el Suprem és l’última instància judicial.
Eufòria entre els ecologistes
Per la seva banda, els ecologistes han celebrat la sentència, i 150 d'ells van acudir al Tribunal Suprem per escoltar el veredicte entre aplaudiments i crits de molta alegria. La jove activista sueca Greta Thunberg també s'ha pronunciat sobre aquest tema, qualificant aquesta decisió judicial com «la més important fins ara» sobre el canvi climàtic».
"The most important climate change court decision in the world so far, confirming that human rights are jeopardised by the climate emergency and that wealthy nations are legally obligated to achieve rapid and substantial emission reductions." https://t.co/LERPk4f8Vf
— Greta Thunberg (@GretaThunberg) December 20, 2019
- També et pot interessar: Singapur, la nova ‘Holanda’ d’Àsia per la pujada del nivell del mar