Catalunya Diari
Imatge d'un cotxe emetent gasos d'efecte hivernacle

La justícia obliga Holanda a reduir un 25% les emissions de gasos l’any 2020

La sentència del Tribunal Suprem assegura que el canvi climàtic posa en risc el «dret a la vida i el benestar dels ciutadans»

El Tribunal Suprem d’Holanda ha aprovat una de les sentències més polèmiques dels últims anys. En concret, ha resolt a favor que el país redueixi un 25% les emissions de gasos d’efecte hivernacle de cara a l’any 2020, al·legant que el canvi climàtic pot posar en risc el «dret a la vida i el benestar dels habitants holandesos».

Ha estat un procés judicial llarg, després que l’any 2018 un tribunal resolgués a favor de la plataforma ciutadana ‘Urgenda’, que ratificava una sentència de l’any 2015 en aquest camp. Finalment, la justícia ha descartat l’últim recurs dels advocats de l’estat, i Holanda haurà de reduir un 25% les dades d’emissions que s’estan registrant des de l’any 1990.

Petita empenta per resoldre el problema de contaminació a Holanda

Holanda és un dels països més contaminants d’Europa, ja que la seva activitat industrial molt elevada i el fet que el port de Rotterdam sigui el més important del continent, fan que els nivells d’emissions siguin molt destacats. D’aquesta manera, aquesta sentència pot ser el primer pas per tal de reconduir la situació,  tot i que l’any passat ja es van reduir les emissions un 15% i l’any vinent es preveu arribar al 20 o 21%, xifra encara insuficient. 

Pel que fa a la defensa, els advocats de l’estat justificaven la seva negativa a reduir tan dràsticament les emissions assegurant que es tracta d’un problema d’escala global. Com a resposta, el tribunal afirma que aquest argument «no pot alliberar a un país de la seva responsabilitat a l’hora de prendre mesures». La sentència és ferma i no es pot recórrer, ja que el Suprem és l’última instància judicial.

Eufòria entre els ecologistes

Per la seva banda, els ecologistes han celebrat la sentència, i 150 d'ells van acudir al Tribunal Suprem per escoltar el veredicte entre aplaudiments i crits de molta alegria. La jove activista sueca Greta Thunberg també s'ha pronunciat sobre aquest tema, qualificant aquesta decisió judicial com «la més important fins ara» sobre el canvi climàtic».