Catalunya Diari
Imatge de la desfeta de la glacera Thwaites

Alarmant mínim històric de gel a l’Àrtic a causa de l’escalfament global

Es tracta del segon registre més petit en 40 anys de la banquisa de l’Àrtic, que cada any redueix la seva extensió

Dades molt preocupants les que ens arriben des de l’Àrtic, on el gel marí es desfà a un ritme inquietant a causa de l’escalfament global. Segons els últims registres, la banquisa de l’Àrtic, és a dir, la massa de gel marí més gran del planeta, ha assolit un mínim anual històric a causa de la mà de l’home, convertint-se en la segona dada més baixa dels darrers 40 anys. 

Concretament, les dades, obtingues el passat dia 18 de setembre, mostren una extensió d’aquesta massa de gel de 4,153 milions de quilòmetres quadrats (km²), un registre molt baix que només té de precedent l’any 2012 en les darreres dècades, quan es va assolir un mínim de 3,39 milions de km², segons mostren els balanços del Centre Nacional de Dades de Gel i Neu (NSIDC).

El desgel avança a un ritme alarmant | pxhere

 

Una dada inquietant coincidint amb el final de l’estiu

Aquestes dades s’han obtingut just en el tram final de l’estiu en l’hemisferi nord, estació que ha estat de rècord pel que fa a la calor enguany i, per tant, tot plegat ha contribuït a la desfeta del gel. Segons informa ‘TV3’, la mitjana d’extensió del gel entre els anys 1980 i 1989 era de 6,994 milions de km², però des de llavors la disminució ha estat constant.

Als anys 90, la dada se situava a 6,465 km² de gel, un descens considerat en comparació als anys 80 segons la mitjana anual. Entre els anys 2000 i 2009, la xifra va baixar considerablement fins als 5,497 km², mentre que ja a la dècada actual, s’han obtingut 4,457 km² de mitjana en 10 anys. Per tant, aquest descens és alarmant i posa de manifest que el desgel provocat per l’escalfament global i el canvi climàtic és una realitat i un greu problema de futur. 

També et pot interessar...