El canvi climàtic i l’escalfament global són una realitat que comencem a patir de forma molt preocupant i cal buscar solucions immediates per tal de posar-hi fre i evitar conseqüències més greus. En aquest sentit, destaca la descoberta d’un ramader català que ha aconseguit reduir en un 11,2% les emissions de CO2 de les granges millorant la dieta de les vaques i la gestió de l’explotació.
Es tracta de Ricard Godia, un ramader d’Alcarràs (Segrià) que ha reduït l’emissió de gasos d’efecte hivernacle de les vaques, un dels animals més contaminants del món, amb una tècnica molt senzilla i sense cap sobre cost. No obstant, Godia explica que s’ha d’invertir temps per estar pendent del que mengen les vaques, cosa que, més enllà de cuidar el medi ambient, també millora «considerablement» la productivitat.
La granja de Godia porta 3 anys aplicant aquesta tècnica i forma part de les prop de 120 explotacions ramaderes que hi ha per tot l’estat on l’Associació Espanyola de Productors de Bestiar Boví de Carn (Asprovac) du a terme estudis demostratius per veure com es poden reduir les emissions de CO2 en aquestes instal·lacions.
L’alimentació, clau per reduir les emissions
La clau de l’èxit de la tècnica que aplica Godia a la seva granja és que s’ha de tenir «voluntat», és a dir, destinar un temps extra a alimentar cada animal segons la seva edat, assegurant una màxima eficiència i aprofitar al 100% el producte alimentari. «És un granet de sorra per frenar el canvi climàtic», afirma Godia.
En aquest sentit, l’alimentació es va variant a mesura que les vaques es van fent grans per garantir la correcta i justa alimentació. Quan són petites, se’ls hi dóna un pinso ‘d’adaptació’ que conté més fibra; quan tenen una mitjana edat mengen pinso més ric; els primers anys d’edat adulta s’alimenten amb un pinso més proteic; finalment, en el tram final de vida, es treu proteïna i s’aporta més greix. Tot plegat amb pinsos ‘verds’ a base de cereals.
També en matèria d'alimentació, quan les vaques són petites, en aquesta granja se'ls subministra la llet justa que necessita l'animal mitjançant un sistema informatitzat que no permet que en prenguin més del compte.
Gestió de les instal·lacions i les dejeccions
Respecte a la gestió de la instal·lació, un dels canvis que hi ha és el de l'ús de plaques solars per a disposar d'energia elèctrica, col·locades al teulat d'una de les naus. Així mateix, la maquinària està adaptada als nous sistemes de menys emissió. Finalment, un altre dels factors fonamentals és que l'explotació compti amb molts arbres que absorbeixen una part important de les emissions de CO2, mentre que el tractament de les dejeccions es fa amb una neteja més constant de les quadres per no deixar que fermentin els fems.
Quan va començar l’estudi fa tres anys, aquesta granja d’Alcarràs comptava amb prop de 650 caps de bestiar, dada que es manté similar i que Godia vol que no variï per poder fer una comparació estricta sobre la reducció d’emissions des del principi d’aplicar les mesures fins al final.