Catalunya Diari
Imatge de les protestes contra el canvi climàtic aquest divendres a Barcelona

Milers d’estudiants catalans surten al carrer per la vaga contra el canvi climàtic

Les protestes s’han estès per tot el territori al llarg del dia i la manifestació més multitudinària s'ha viscut a la tarda a Barcelona amb la participació de prop de 20.000 persones

La vaga mundial d’estudiants contra el canvi climàtic ha arribat amb força a Catalunya aquest divendres, 27 de setembre, on milers de persones han participat en diverses protestes arreu del territori per reclamar solucions immediates per frenar aquesta problemàtica. La manifestació més important i participativa ha estat a Barcelona a les 18:00h, on prop de 20.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han desfilat des dels Jardinets de Gràcia fins a Plaça Catalunya amb un ambient festiu i reivindicatiu.

 

Els estudiants han lluït cartells molt originals
Els estudiants han lluït cartells molt originals | Catalunya Méteo

 

Imatge de l'inici de la manifestació de Barcelona
Imatge de l'inici de la manifestació de Barcelona | Catalunya Méteo

 

Les manifestacions i protestes s'han repetit a molts pobles i ciutats al llarg del dia. A part de la de Barcelona, a les altres capitals de demarcacions també hi ha hagut importants concentracions. A Lleida, la principal protesta s'ha dut a terme a la gespa al costat del riu Segre, on prop d'un miler de persones han assistit amb cartells i música, han escoltat la lectura d'un manifest i, finalment, han format un 'SOS Clima' gegant a la gespa. 

A Girona, aquesta tarda s'ha fet una concentració a la plaça de l'ajuntament amb unes 5.000 persones que després s'han manifestat fins a la plaça de la Independència, on s'han estirat a terra per protestar contra el canvi climàtic. Finalment, a Tarragona unes 1.500 persones s'han concentrat a les 18:00h a la plaça Imperial Tarraco, des d'on s'han manifestat fins a l'ajuntament. 

Una jornada plena de protestes

Es calcula que un 33% dels estudiants han secundat la vaga, segons dades oficials, deixant les aules buides i han dut a terme moltes accions, des dels pobles més petits fins a les grans ciutats de tot Catalunya. A part de les manifestacions de la tarda, algunes de les accions més sonades han estat, per exemple, la concentració estudiantil davant de la seu de la Generalitat a Girona, des d’on unes 500 persones han arrencat una manifestació al migdia pels carrers de la ciutat.

Més enllà de les protestes, alguns centres han apostat per fer activitats o accions amb l’objectiu d’ajudar al medi ambient, com ara a Palamós (Baix Empordà), on uns 350 alumnes d’entre 12 i 16 anys de l’Escola Vedruna han estat tot el matí caminant per zones naturals recollint la brossa que hi havia al bosc i, posteriorment, han ajudat els pescadors del municipi a recollir plàstics del mar. Una acció que es repetirà diumenge per sumar-hi els veïns adults.

Reunió amb Ada Colau per exigir mesures

Pel que fa a Barcelona ciutat, més enllà de la manifestació de la tarda, hi ha hagut nombroses accions al llarg del dia, com ara una concentració a Plaça Universitat, però sobretot la reunió de representants de diverses entitats estudiantils amb l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau. 

En aquesta trobada, els joves han presentat fins a 7 mesures per frenar el canvi climàtic a la ciutat, destacant especialment l’aplicació d’un peatge d’entrada a la capital catalana per reduir la contaminació i paralitzar les ampliacions del port i l’aeroport, «incompatibles amb una declaració d’emergència climàtica», han explicat.

Imatge de Greta Thunberg en una manifestació del 24 de maig
Imatge de Greta Thunberg en una manifestació contra el canvi climàtic | ACN

 

L’onada de ‘Fridays for Future’

Totes aquestes protestes s’emmarquen en el moviment a escala mundial de ‘Fridays for Future’,  que aglutina a centenars de milers d’estudiants de tot el món per demanar a les grans autoritats de tots els països que aprovin mesures excepcionals per frenar el canvi climàtic. Un moviment encapçalat per Greta Thunberg, la jove activista sueca que s’ha convertit en la cara i veu mundial en la lluita contra la crisi climàtica.

La majoria de protestes arreu del món es van produir divendres de la setmana passada, però a la península Ibèrica la vaga no ha arribat fins avui, amb manifestacions i accions repletes de missatges en pancartes com ara ‘No hi ha pla(neta) B’, ‘Si el planeta fos un banc, ja l’haurien rescatat’ o ‘Visca la lluita ecologista’. 

També et pot interessar...