Imatge de les passarel·les que s'han instal·lat a Venècia per esquivar la marea alta

Històrica inundació a Venècia amb dos morts i més del 80% de la ciutat sota l’aigua

L’emblemàtic municipi italià viu la segona marea alta (acqua alta) més important de tots els temps amb gairebé dos metres d’aigua. El govern del país ha declarat l'estat d'emergència per catàstrofe natural

Imatge de les passarel·les que s'han instal·lat a Venècia per esquivar la marea alta
Imatge de les passarel·les que s'han instal·lat a Venècia per esquivar la marea alta | EFE

ACTUALITZADA: 14/11/19 | 13:30H

Venècia viu una de les pitjors inundacions que es recorden. La coneguda com a ‘acqua alta’ ha fet pujar l’aigua fins als 187 centímetres, la segona marea més alta de la història de la ciutat italiana. Tot plegat ha provocat que més del 80% de la població estigui en aquests moments completament inundada. La situació és tan greu que un home de 78 anys ha mort  electrocutat a casa seva a l'illa de Pellestrina a causa de l'entrada d'aigua, mentre que un altre ha aparegut mort a casa seva. El govern del país ha declarat l'estat d'emergència per catàstrofe natural. 

Diversos habitatges i edificis institucionals, com ara palaus, han quedat inundats per aquesta situació històrica que només la supera la del 4 de novembre de l’any 1966, fa mig segle, quan l’aigua va arribar als 194 centímetres, tan sols 7 per sota dels que hi ha ara. Per aquesta raó, l’alcalde de Venècia, Luigi Brugano, demanarà l’estat de crisi a la Regió de Vèneto i la declaració d’estat d’emergència a la Presidència del Consell de Ministres. La mateixa basílica de Sant Marc s'ha vist afectada  per la pujada del nivell de l'aigua. 

A més, el batlle qualifica la situació de «dramàtica» i també demana a la ciutadania i a les empreses que facin balanç dels danys patits. Aquest és el vídeo en directe de la situació molt complicada que es viu en aquests moments a la ciutat.

Els habitants i els molts turistes que es troben aquests dies a la zona estan patint molt els efectes de la marea alta, ja que pràcticament tots els punts es troben inundats, comerços i restaurants inclosos, i es fa molt difícil moure’s pels carrers sense mullar-se, amb aigua que, en els pitjors dels casos, pot arribar a cobrir una persona sencera. Aquestes són algunes de les imatges:

Imatge de l'emblemàtica plaça de Sant Marc de Venècia completament inundada i amb la presència de militars
Imatge de l'emblemàtica plaça de Sant Marc de Venècia completament inundada i amb la presència de militars | EFE

No obstant, els venecians estan enfadats perquè no s'acaba mai la gran obra de construcció de dics de contenció al voltant de la ciutat  per salvar-la de la pujada del nivell del mar, iniciada l'any 2003 i que encara està al 93%, molt encallada degut a les constants sospites de corrupció. El Primer Ministre italià, Giuseppe Conte, ha assegurat que les obres s'acabaran d'aquí a un any i mig, mentre que es destinaran ajudes de fins a 5.000 euros per habitatge afectat, així com 20.000 per negoci perjudicat per les inundacions. L'estat d'emergència també permetrà al govern actuar amb més rapidesa.  

Les causes de les greus inundacions que continuaran

Aquestes greus inundacions, típiques a la tardor a Venècia, s'han produït per diversos factors combinats. Les baixes pressions en una zona fàcilment inundable i el fort vent del sud-est  han fet augmentar perillosament el nivell de l'aigua del mar Adriàtic, mentre que les fortes pluges i la Lluna plena han contribuït a agreujar la situació.  Les previsions indiquen que la situació complicada durarà encara uns quants dies, ja que, fins ben bé dissabte, la marea alta es mantindrà per sobre dels 100 centímetres d'altura.