Catalunya Diari
Imatge del 'Sebastien' des del satèl.lit MODIS

La tempesta tropical ‘Sebastien’ podria arribar a Irlanda dimarts

És l’última tempesta tropical de la temporada i no arribarà a transformar-se en huracà, però dimarts podria arribar a les Illes Britàniques

Aquest passat divendres, el Centre Nacional d'Huracans (NHC) dels Estats Units, va assenyalar que la tempesta tropical 'Sebastien', que es va formar el dimarts passat a la zona oriental del Carib, no arribarà a ser un huracà. Així i tot, pot afectar Irlanda i fins i tot les Illes Britàniques com una potent borrasca post tropical amb ratxes màximes de fins a 100 km/h.

Les Illes Britàniques sota el punt de mira

Aquest matí de dilluns, el NHC ha situat el centre del 'Sebastien' a gairebé 100 km a nord-oest de les illes Açores, de les que s'anirà allunyant a partir de demà. La tempesta tropical es mou cap a l'est al voltant de 24 km/h i s'espera que giri cap al nord-est en els pròxims dies en direcció a les Illes Britàniques.

Els vents de tempesta tropical s'estenen fins a 260 km al voltant del centre de la tempesta, que s'ha format a les acaballes de la temporada oficial d'huracans a l'Atlàntic, que va de l'1 de juny a l'30 de novembre.

Amb la tempesta tropical 'Sebastien', ja són 18 els ciclons que s'han format al llarg d'aquesta temporada a l'Atlàntic.Sis d'aquests ciclons, es van convertir en huracans, dos  dels quals (Dorian i Lorenzo) van aconseguir la categoria 5, la màxima en l'escala Saffir-Simpson.

Pronòstic força encertat

L'Administració Nacional d'Oceans i Atmosfera (NOAA) va preveure per a aquest any a la conca de l'Atlàntic la formació de 10 a 17 tempestes tropicals amb nom, és a dir amb vents superiors a 63 km/h, de les que sorgiran de cinc a nou huracans , amb vents de 120 km/h o més i de 2 a 4 ciclons grans. És a dir amb vents de més de 179 km/h. En definitiva, el pronòstic s'ha complert a grans trets.