Catalunya Diari
Imatge dels desperfectes després del pas d'un tifó al sud-est asiàtic

Pugen a 28 les morts pel pas del tifó Phanfone a les Filipines

Les autoritats encara busquen a unes 12 persones desaparegudes a la regió central de les Filipines després de les fortes pluges i vents de fins a 195 km/h

Les autoritats han elevat aquest divendres a 28 les víctimes mortals causades pel pas del tifó Phanfone a les Filipines durant els dies 25 i 26 de desembre, segons ha informat en l’últim butlletí el Centre Nacional de Reducció de Desastres.

El cicló, que ha deixat, de moment, dues persones més ferides i dotze desaparegudes, ha portat fortes pluges i vents que han arribat fins als 195 km/h. L’entitat ha precisat que Phanfone ja es troba fora de l’arxipèlag, un 335 km a l’oest de Subic, a la costa nord-oest.

La majoria dels morts s'han produït a l'illa de Panay, a la regió de Visayas Occidental, encara que el tifó també ha provocat fortes pluges i inundacions en la seva trajectòria cap al nord-oest de l'arxipèlag.

Phanfone, batejat localment com Úrsula, ha destruït embarcacions, cases i ha provocat inundacions, fet que ha obligat a unes 39.000 persones a arrecerar-se en refugis temporals. També ha deixat vora 90 municipis sense electricitat i ha causat danys en 60.000 hectàrees de cultiu i en la pesca, valorats en més de 571 milions de pesos (uns 10,15 milions d'euros), principalment a les illes Visayas. 

Les Filipines reben cada any entre 15 i 20 tifons durant la temporada de pluges, que comença vora els mesos de maig i juny i acostuma a concloure entre novembre i desembre. El novembre de 2013, el supertifó Haiyan va provocar més de 6.300 morts, un miler de desapareguts i 14 milions de damnificats. Els vents sostinguts de 235 quilòmetres per hora causaren un tsunami que va arrasar quilòmetres de costa.