Catalunya Diari
Imatge satèl·lit del tifó 'Phanfone' a prop de les Filipines

El tifó ‘Phanfone’ posa en risc el Nadal a les Filipines

La tempesta tropical es convertirà en tifó quan arribi a aquest país a partir de la Nit de Nadal. A principis de mes un altre fenomen ja va provocar molts morts

El Nadal serà molt mogut i perillós a les Filipines. La culpable de tot plegat és la tempesta tropical ‘Phanfone’ que es convertirà en poques hores en tifó  de categoria 1 i tocaria terra entre la Nit de Nadal i el dia 25, concretament a l’illa Sanar de l’est del país, recorrent posteriorment part de l’arxipèlag.

La forta tempesta es troba ara mateix a tan sols 95 quilòmetres de distància de l’est de les Filipines i el seu moviment és en direcció oest i nord-oest. Es desplaça a una velocitat de 20 km/h i porta associats vents sostinguts de fins a 120 km/h, segons dades de l’Administració de Serveis Atmosfèrics, Geofísics i Astronòmics de les Filipines.

‘Úrsula’: el nom popular del tifó que pot provocar destrosses

Un cop toqui terra, la tempesta tropical es convertirà en tifó i recorrerà tot el centre de les Filipines, amb el risc de fortes i abundants pluges que poden provocar inundacions i despreniments de terra  en diverses illes de l'arxipèlag. Malgrat que el nom de tifó és 'Phanfone', en aquest país se'l coneix popularment com a 'Úrsula', sent el segon que afecta les Filipines aquest mes de desembre.

En aquella ocasió, el tifó ‘Kammuri’ va provocar més de 10 morts amb greus destrosses a molts punts del país.  Quan la zona encara no s’està recuperant dels efectes de la tempesta morta de fa tres setmanes, ara arriba aquest nou tifó que podria comportar greus problemes a un arxipèlag molt castigat pels fenòmens naturals cada any, especialment terratrèmols, tifons i tempestes tropicals.