Catalunya Diari

Seguiment de l’evolució dels mapes del temps de cara al temporal excepcional

La majoria de models mantenen les pluges generals i torrencials que poden deixar quantitats de fins a 200 l/m² en tot l’episodi

Els models meteorològics s’han posat d’acord a l’hora de preveure l’arribada de la gota freda aquests propers dies. Ara bé, cada mapa indica més o menys precipitació i canvia les hores o zones d’afectació en cada actualització. I és que la profunda borrasca que ens portarà la forta llevantada pot fer petits moviments que poden decantar la balança pel que fa a les precipitacions.

En aquest sentit, i segons l’última actualització dels models, sembla que hi hauria dues tongades importants de pluges torrencials que escombrarien tot el territori. La primera seria la matinada i matí de dimarts i la segona la matinada de dimecres. La pluja seguiria apareixent entremig de forma més feble i dispersa, però alguna tempesta podria ser, de nou, forta de forma local. Molts registres acabaran  superant els 100 l/m², sense descartar algun 200.  Així ho indiquen els principals mapes dels models americans i europeus.

Mapa de la pluja acumulada prevista per la majoria de models internacionals
Mapa de la pluja acumulada prevista per la majoria de models internacionals | GFS

No obstant, no tots els models meteorològics es posen d’acord, ja que algun afirma que el plat fort podria caure dimarts al migdia, especialment a l’àrea de Barcelona. De moment, però, la majoria de mapes indiquen que aquesta possibilitat seria més aviat baixa.

Mapa de la forta pluja prevista dimarts al migdia segons el model 'Arome'
Mapa de la forta pluja prevista dimarts al migdia segons el model 'Arome' | Arome

En definitiva, estem davant d’una situació molt complexa que s’haurà d’anar seguint amb molta atenció, ja que, un cop arribi la llevantada, qualsevol canvi pot fer canviar la zona on més pot ploure. El que sí que és segur és que la pluja serà molt abundant, regarà tot Catalunya i les zones més afectades seran el litoral, prelitoral i nord-est, amb fortes ventades i molt mala mar.

Una llevantada molt esperada, ja que, més enllà dels problemes que pugui causar, fa molta falta l’aigua a tot el territori, perquè la sequera començava a ser preocupant. Entre dimecres i dijous la situació millorarà i els següents dies el fort temporal ja serà història. 

També et pot interessar...