Catalunya Diari
Les ventades poden ser huracanades aquest divendres a molts punts de Catalunya

Catalunya en alerta roja pel pitjor temporal de vent de la tardor

Les alertes vermelles s’estenen per moltes comarques del centre i sud on es poden superar els 100 o 110 km/h aquest divendres, 13 de desembre. El temps millora el cap de setmana

Màxima alerta a tot Catalunya de cara a aquest divendres, 13 de desembre, pel temporal de vent més fort de la tardor que deixarà ràfegues huracanades de ponent a moltes comarques del centre i sud de Catalunya, així com zones elevades de tot el territori, amb entre100 i 120 km/h o més de forma puntual. A més, la pluja i la neu seran molt abundants a gran part del Pirineu, mentre que a la resta no s’esperen precipitacions. Una situació, però, que millorarà clarament durant el cap de setmana. 

Les ventades ja han començat a guanyar força al llarg del dijous i durant la matinada aniran creixent d’intensitat, amb el plat fort del temporal previst entre el matí, migdia i primera hora de la tarda del divendres. Les comarques més afectades seran les de Tarragona, sud de Barcelona i zones elevades i cims de muntanya de tot el territori, on les ràfegues poden ser huracanades. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l’alerta roja (perill molt alt, el màxim possible) en aquestes àrees, així com la taronja a gran part del territori.

Mapa d'alertes per fort vent aquest divendres, amb el màxim nivell (vermell) a moltes comarques
Mapa d'alertes per fort vent aquest divendres, amb el màxim nivell (vermell) a moltes comarques | Meteocat

Per la seva banda, Protecció Civil ha activat l’alerta del Pla VENTCAT. No obstant, aquest temporal serà més discret a zones fondes de l’interior de la meitat nord i de les comarques de Girona. A molts punts del territori s’assoliran amb facilitat ràfegues d’entre 60 i 80 km/h, clarament més violentes a les zones en alerta vermella.

De cara a aquest temporal, que segurament comptarà amb els registres de vent més importants de tota la tardor, cal prendre precaucions importants. Primer de tot, s’han d’enretirar els ornaments i objectes que puguin caure amb un cop de vent de terrats, terrasses i façanes dels edificis,  com ara para-sols, roba estesa, testos mal fixats o plats decoratius, mentre que si hem d’agafar el nostre vehicle, s’ha de conduir amb molta precaució i amb una velocitat reduïda. 

Mapa de previsió per aquest divendres
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Temporal de pluja i neu al Pirineu

Pel que fa al Pirineu, la notícia serà el temporal important de pluja i neu que afectarà especialment la cara nord, però que també saltarà amb facilitat a la cara sud. Les acumulacions poden superar els 100 l/m² al nord del Pallars Sobirà i de l’Alta Ribagorça, la Vall d’Aran o Andorra, mentre que la neu pujarà dels 1.000 inicials als 1.800 o, inclús, els 2.000 metres.

Es poden assolir els 50 centímetres de neu nova a les cotes altes de la cara nord. El torb també serà protagonista  per la forta ventada. No és aconsellable fer esports de muntanya al llarg de les properes hores. A la resta de Catalunya, dominarà el cel variable amb sol i intervals de núvols que circularan a gran velocitat empesos pel vent. 

Temperatures clarament més altes

La ventada serà de ponent, tot i que en alguns moments girarà de mestral i també de tramuntana al nord de l’Alt Empordà, cosa que farà disparar clarament els termòmetres amb un ambient clarament agradable per l’època de l’any. Moltes màximes es mouran entre els 15º i 20º, una mica més baixes a punts de l’interior i Pirineu, mentre que les mínimes també pujaran. Un ascens que pot arribar a ser d’entre 4 i 8 graus a tot el territori. 

Dissabte millora el temps, però encara amb vent

De cara a dissabte, el vent encara bufarà amb ganes de matinada i al matí a tota la meitat sud i zones elevades de la resta del territori, però anirà clarament a la baixa i cada cop estarà més restringit a les comarques típicament més ventades i amb ràfegues més moderades. La neu i la pluja marxaran del Pirineu i el sol dominarà arreu amb el pas de bandes de núvols alts i prims  que, puntualment, poden enterbolir el cel. Les temperatures baixen una mica, però es mantindrà la bonança atípica per l’època.

Mapa de previsió de cara a dissabte
Mapa de previsió de cara a dissabte | Catalunya Méteo

Diumenge, el dia més plàcid

Pel que fa a diumenge, serà el dia més tranquil del cap de setmana  amb vent que ja haurà desaparegut del tot i sol combinat amb aquestes bandes de núvols alts i prims que poden cobrir o enterbolir el cel en alguns moments, però que no comportaran pluges. Temperatures semblants o una mica més baixes en una jornada per aprofitar. 

Mapa de previsió de cara a diumenge
Mapa de previsió de cara a diumenge | Catalunya Méteo