El temporal pot ser molt important la setmana que ve a Catalunya

Catalunya en alerta màxima: dilluns pot arribar una perillosa gota freda

El gruix del temporal arribaria entre dimarts i dimecres amb aiguats de fins a 200 l/m² i fortes ventades. De moment, aquest cap de setmana el temps ja es complica una mica

El temps es pot complicar i molt a principis de la setmana que ve a tot Catalunya amb l’arribada d’una profunda gota freda que portaria un perillós temporal de primera categoria amb forta pluja, vent intens i molt mala mar. Una situació que podria deixar entre 100 i 200 l/m² a molts punts amb la primera gran borrasca de la tardor, però tot plegat encara s’ha d’anar confirmant. De moment, aquest cap de setmana el temps ja començarà a empitjorar amb l’arribada dels primers ruixats.

Segons indiquen els models meteorològics més fiables en aquests moments, l’arribada d’un front atlàntic molt actiu xocaria de ple amb l’aigua calenta del Mediterrani, creant una nova i profunda borrasca  que afectaria tota la nostra àrea occidental mediterrània. La clau serà la posició final de la gota freda i els seus moviments, ja que, una mica amunt o una mica avall, pot afectar més o menys Catalunya, així com el País Valencià, Balears i la Catalunya Nord. 

El temporal pot ser molt important la setmana que ve a Catalunya
El temporal pot ser molt important la setmana que ve a Catalunya | Arxiu

Aiguats i molts problemes a la vista

Si els mapes d’avui s’acaben complint, dilluns ja faria molt mal temps arreu, però les primeres pluges generals i molt abundants de la tardor arribarien especialment dimarts  amb una entrada de vents marítims càlids que farien que l’aigua fos continuada i intensa. Sembla que el plat fort arribaria la nit i matinada de dimarts a dimecres i la resta d’aquesta jornada, amb autèntics aiguats torrencials, forts vents i un temporal marítim de primera categoria. 

Tot plegat fa preveure que s’acumularien entre 100 i 200 l/m² en tot l’episodi, localment més abundants, especialment al litoral, prelitoral i cara sud del Pirineu i Prepirineu. El poc temps amb què descarregaria l’aigua i la seva intensitat fa preveure molts problemes de mobilitat i possibles inundacions a diversos punts.

Mapa on es pot veure la gran quantitat d'aigua que s'espera a Catalunya la setmana que ve amb més de 100 l/m² a molts punts
Mapa on es pot veure la gran quantitat d'aigua que s'espera a Catalunya la setmana que ve amb més de 100 l/m² a molts punts | GFS

No obstant, encara queden dies i haurem d’anar seguint amb molta atenció com ens acaba afectant aquesta profunda borrasca. Malgrat baixin una mica les temperatures, l’ambient serà força suau i la neu es quedaria a cotes molt altes, ja que els vents serien càlids de mar cap a terra. Sigui com sigui, l’aigua fa falta urgentment a tot el territori. 

Cap de setmana d’espera amb els primers ruixats

A l’espera d’aquests canvis importants, de moment divendres i el cap de setmana seran dies insegurs, però els ruixats que puguin aparèixer seran febles i dispersos. De moment, divendres serà un dia marcat per l’augment dels núvols arreu amb un cel força més tapat que aquestes últimes jornades, però de pluges no n’esperen, més enllà de ruixats de tarda al Pirineu i Prepirineu de Lleida i algun plugim dispers i anecdòtic.

Mapa de previsió per aquest divendres
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

De cara a dissabte, el temps serà una mica més insegur amb plugims o gotellades que poden aparèixer a qualsevol comarca però sense gaire importància. Sembla que entre el vespre i nit els xàfecs podrien guanyar protagonisme, mentre que diumenge la pluja podria aparèixer a molts més punts, encara de forma feble.

Tot plegat amb temperatures que pugen de nit amb una mica menys de fresca i baixen una mica de dia, però seguirà la bonança al migdia amb entre 19º i 24º. Una situació que, sens dubte, haurem d’anar seguint amb molta atenció dia rere dia.

Mapes de previsió per aquest cap de setmana
Mapes de previsió per aquest cap de setmana | Catalunya Méteo

També et pot interessar...