temporal

Confirmat: temporal de pluja entre divendres i dissabte a tot Catalunya

Els dies 22 i 23 de novembre, les precipitacions més intenses seran al litoral, prelitoral i cara sud del Pirineu, amb algun aiguat puntual i molta neu a les cotes altes
temporal
La pluja caurà a tot Catalunya entre divendres i dissabte | pixabay

El temps es vol complicar i de valent de cara als propers dies. Els últims mapes confirmen un temporal de pluges generals a tot Catalunya entre divendres i dissabte, dies 22 i 23 de novembre. L’aigua regarà tot el territori però on més precipitacions s’esperen és a punts del litoral, prelitoral i cara sud del Pirineu, on la nevada serà molt abundant a les cotes altes. De moment, dijous serà un dia d’impàs amb sol i núvols sense descartar algun plugim i temperatures cap amunt, amb menys glaçades a l’interior. No obstant, al matí pot caure algun ruixat a la costa. 

Mapa de previsió per aquest dijous
Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

Pel que fa a les pluges, l’arribada d’un front atlàntic molt actiu que es recargolarà quan xoqui amb el Mediterrani farà que, ja a partir de mig matí i migdia del divendres, arribin pluges al Pirineu i a Ponent que s’aniran estenent arreu amb el pas de les hores.

Mapa de previsió pel divendres
Mapa de previsió pel divendres | Catalunya Méteo

A partir de la tarda afectaran tot el territori, i les precipitacions es reforçaran al litoral, prelitoral i cara sud del Pirineu, on les quantitats recollides poden ser abundants fins dissabte al matí. En definitiva, divendres serà un dia gris i passat per aigua, però amb menys fred pels vents càlids del sud. En tot l'episodi es poden acumular entre 15 i 25 l/m² a molts punts, localment més. 

Mapa que mostra la pluja que s'acumularà a Catalunya entre divendres i dissabte
Mapa que mostra la pluja que s'acumularà a Catalunya entre divendres i dissabte | GFS

Alguns aiguats i forta nevada al Pirineu

Atenció perquè hi pot haver alguna tempesta o aiguat puntual, sobretot entre Barcelona i Girona,  mentre que la nevada serà molt abundant a tot el vessant sud del Pirineu, on la cota es dispararà dels 1.200 metres inicials al matí als 2.000 a la tarda. Si la darrera nevada va ser intensa a la cara nord pirinenca, ara serà la cara sud la que rebrà un bon paquet de neu, amb fins a 20 centímetres a 1.800 metres i potser més de mig metre de neu per sobre dels 2.000. 

Atenció també amb el temporal de vent del sud i sud-oest que deixarà ventades intenses al litoral i en zones elevades de la costa, prelitoral i interior. Amb tot plegat, les temperatures tiraran clarament cap amunt. 

Imatge de la intensitat de la nevada d'aquest matí a Esterri d'Àneu
La nevada serà intensa a les cotes altes de la cara sud del Pirineu | Ramon Baylina

Restes de pluges dissabte amb ventada al sud

La pluja més abundant s’espera entre el vespre i nit de divendres i la matinada de dissabte, quan s’assoliran els registres més importants d’aigua. No obstant, sembla que quedaria un dia molt insegur amb precipitacions  que, ja de forma més feble i dispersa, seguirien apareixent a molts punts del litoral, prelitoral, nord-est, Pirineu i Prepirineu.

El que també serà notícia dissabte serà l’entrada del mestral amb força que deixarà ràfegues fortes o molt fortes a les Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona, deixant-se sentir també al sud de les comarques de Lleida i sud de les de Barcelona. Precaució en aquest sentit.

La situació milloraria clarament diumenge

De cara a diumenge, la situació millorarà clarament i tan sols quedaran restes d’alguns intervals de núvols amb força sol en general, així com alguns ruixats encara al voltant del Pirineu, sobretot a la cara nord, on la cota de neu baixarà. El vent de mestral encara bufarà a l’Ebre però ja afluixarà, mentre que també manxarà la tramuntana a l’Empordà.

Adeu al fred d’hivern

Pel que fa a les temperatures, pujaran clarament els propers dies, sobretot entre dijous i divendres per l’entrada dels vents del sud que deixaran enrere el fred hivernal de les darreres jornades. Moltes màximes ja assoliran o superaran els 15º i les glaçades seran força localitzades. El cap de setmana, els termòmetres baixaran una mica per l’entrada dels vents del nord, però la setmana vinent farà encara menys fred.