Catalunya Diari
Les pluges poden deixar tempestes fortes en alguns punts fins la matinada de dissabte

Catalunya en alerta: pluges fins la matinada i fort temporal de vent dissabte

L’aigua pot caure localment amb força. Aquest 23 de novembre la notícia seran les ventades huracanades de mestral a tota la meitat sud de Catalunya

El temps estarà molt complicat al llarg de la primera meitat del cap de setmana. Per una banda, les pluges escombraran tot Catalunya fins la matinada i poden caure localment amb algun aiguat o tempesta forta a la costa, prelitoral, nord-est o Prepirineu. De cara a dissabte, 23 de novembre, el protagonista serà el fort vent, que bufarà amb ràfegues huracanades de mestral a tota la meitat sud del territori.  Tot plegat amb temperatures que baixen una mica, però que remuntaran clarament diumenge amb més sol i calma arreu.

Alerta per pluja i forta nevada al Pirineu

La pluja pot caure localment amb força a zones del litoral, nord-est i Pirineu. Molts registres es mouran entre els 15 i 25 litres en tot l’episodi, mentre que la pluja serà més discreta a Ponent i Ebre. En canvi, algunes zones poden acumular clarament més aigua, sobretot al Prepirineu de la cara sud i al voltant del Montseny, on localment es poden acumular entre 50 i 100 litres. El Meteocat té activades alertes per aiguats sobtats i acumulacions importants d’aigua fins a la matinada:

Mapa d'alertes per forts aiguats
Mapa d'alertes per forts aiguats | Meteocat

Pel que fa a la neu, caurà amb moltes ganes a tota la cara sud del Pirineu, sobretot al de Girona, on es poden acumular entre 20 i 40 centímetres de neu nova a partir dels 1.800 metres, inclús arribant al mig metre de forma local. No obstant, la nevada caurà tan sols a les cotes altes, però permetrà posar a punt les estacions d’esquí que havien quedat al marge del temporal de la setmana passada.

Dissabte amb vent huracanat

Mapa de previsió per aquest dissabte
Mapa de previsió per aquest dissabte | Catalunya Méteo

Després de la marxa de les pluges generals durant la matinada, dissabte quedarà un dia variable amb algun ruixat dispers  i feble en conjunt, a l’espera que a la tarda es reprodueixin alguns xàfecs o tempesta local entre Barcelona, Girona i al Pirineu, tot i que seria poca cosa en general. La cota de neu baixarà una mica i se situarà entorn els 1.200 i 1.400 metres després de la forta nevada a les cotes altes de la cara sud.

La gran notícia serà la forta ventada de mestral a tota la meitat sud de Catalunya, amb ràfegues que seran especialment huracanades entre les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, on es poden superar els 100 km/h localment. El vent també es deixarà sentir a tot el pla de Lleida i sud de les comarques de Barcelona, així com la tramuntana intensa a l’Empordà. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes de color taronja i groga a moltes zones en aquest sentit: 

Mapa d'alertes per fort vent dissabte
Mapa d'alertes per fort vent dissabte | Meteocat

Per tant, molta precaució durant tot el dissabte en aquestes zones, especialment per la caiguda d’arbres o d’ornaments dels balcons i terrats de les cases, ja que és fàcil que surtin volant diferents objectes.

Clara millora del temps diumenge

La situació començarà a millorar clarament de cara a diumenge,  quan el sol dominarà en conjunt amb poques excepcions i el vent anirà de forma decidida a la baixa, tot i que no acabarà de desaparèixer del tot als dos extrems de Catalunya. Sens dubte, serà el dia més aprofitable del cap de setmana. 

Mapa de previsió per aquest diumenge
Mapa de previsió per aquest diumenge | Catalunya Méteo

Temperatures avall dissabte però amunt diumenge

Pel que fa a les temperatures, baixaran una mica dissabte després del pas del front i l’entrada del vent del nord, amb la majoria de màximes entre 10º i 15º, mentre que les mínimes encara pujaran més i no hi haurà glaçades fora del Pirineu. En canvi, la bonança de diumenge farà pujar els termòmetres, amb la majoria de valors entre els 12º i 17º al centre de dia. De cara a la propera setmana, encara farà menys fred i poden tenir, inclús, un petit estiuet.