Els núvols aniran a més aquest cap de setmana

Cap de setmana a l’espera dels canvis importants de temps a partir de diumenge

Sembla que la pluja s’imposarà al fred i la neu la primera setmana de desembre. Fins dissabte, el temps es mantindrà molt tranquil amb ambient càlid per l’època

El temps es mantindrà molt tranquil fins dissabte, 30 de novembre, amb sol combinat amb bandes de núvols alts i prims, més esposos puntualment al Pirineu de Lleida i zones de muntanya amb alguna gotellada, i temperatures clarament càlides per l’època. No obstant, el cap de setmana acabarà amb un marcat canvi de temps, ja que diumenge, primer dia de desembre, arribaran ruixats i una baixada clara de les temperatures, mentre que la següent setmana podríem tenir pluges força generals.

Els núvols aniran a més aquest cap de setmana
Els núvols aniran a més aquest cap de setmana | Alfons Puertas

Diumenge arriben els primers canvis

L’arribada d’un front atlàntic a partir del vespre de dissabte farà que caiguin precipitacions al Pirineu i Prepirineu de Lleida i Ponent amb una cota de neu inicial de 2.000 metres. No obstant, la nevada anirà baixant de cota i els ruixats s’aniran estenent a més punts de Catalunya durant la nit, matinada i diumenge al matí. De fet, l’últim cap de setmana quedarà força mogut, sobretot a la costa i meitat nord, amb xàfecs que s’aniran repetint però sembla que sense grans estralls, cel molt variable.

Mapa de previsió per diumenge
Mapa de previsió per diumenge | Catalunya Méteo

Tot plegat obrirà la porta a l’entrada d’una massa d’aire clarament més freda que farà baixar les temperatures entre 2 i 5 graus en general, així com la cota de neu fins als 1.500 o 1.400 metres, també a la cara sud pirinenca. Deixarem enrere la situació de vents de ponent que ha mantingut les temperatures molt elevades aquests dies.

A l’espera d’un possible temporal de pluja

Els mapes confirmen que, finalment, sembla que no tindrem una fredorada amb alguna nevada a cotes baixes, però sí que la pluja podria ser abundant. La situació és encara molt incerta, però tot indica que una bossa d’aire fred es formaria al Mediterrani i afectaria gran part de la costa est de la península i les Balears. 

Les pluges escombraran tot Catalunya
Les pluges poden caure a tot Catalunya la setmana vinent | Arxiu

Amb els mapes actuals, sembla que el plat gros se l’enduria el País Valencià amb precipitacions molt abundants, ja que a Catalunya els vents bufarien més aviat de gregal que no pas de llevant. Tot i això, a partir de dimarts es reactivarien les pluges a la costa catalana i fins dijous al matí tindríem diverses tongades de pluges força generals, si bé les més importants caurien al litoral, prelitoral i nord-est la matinada i matí de dimecres.

Mapa de les pluges previstes durant la matinada del proper dimecres a Catalunya
Mapa de les pluges previstes durant la matinada del proper dimecres a Catalunya | GFS

Localment, es poden superar els 50 l/m² a la línia costanera i en zones de muntanya del prelitoral, però s’haurà d’acabar de veure què acaba fent finalment la borrasca, ja que un petit gir del centre de la pertorbació pot fer que plogui molt més o molt poc a casa nostra. Ho haurem d’anar seguint amb molta atenció. Tot plegat amb ambient fred, vent intens de gregal a la costa i nevada restringida a les cotes mitjanes i altes del Pirineu.

Divendres i dissabte de temps tranquil i càlid

Fins que no arribi la borrasca, tant divendres com gran part de dissabte el temps seguirà molt tranquil amb sol combinat amb bandes de núvols alts i prims, tot i més núvols baixos a zones costaneres i nord-est.

Mapa de previsió per aquest divendres
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Els vents de ponent seguiran bufant moderats i mantindran les temperatures molt suaus i atípicament càlides al migdia, amb moltes màximes entre els 17º i 21º. De nit el fred serà moderat amb pràcticament sense glaçades fora del Pirineu. Dissabte hi haurà alguns núvols més que no pas divendres.

Mapa de previsió per dissabte
Mapa de previsió per dissabte | Catalunya Méteo

Pont de la Puríssima: quin temps farà?

El probable temporal de pluja de la setmana que ve sembla que durarà fins dijous al matí, 5 de desembre. A partir de llavors, sembla que l’anticicló s’instal·larà a Catalunya i a tota la península Ibèrica amb sol en conjunt, boires a l’interior i temperatures que remuntaran una mica més. Per tant, el Pont de la Puríssima , en què molta gent té festa del 6 al 8 de desembre, serà força esplèndid i per aprofitar. Esperem que les previsions no canviïn.