La pluja caurà a tot Catalunya fins dissabte a la matinada

Canvis importants a la vista: temporal de pluja o fredorada per començar el desembre

Els mapes del temps insisteixen en què la situació es pot complicar molt a partir del diumenge 1 de desembre, amb possible neu fora del Pirineu. Mentrestant, continuarà l’estiuet

La pluja caurà a tot Catalunya fins dissabte a la matinada
La pluja caurà a tot Catalunya fins dissabte a la matinada | EFE

El temps tranquil i càlid per l’època que estem tenint aquesta setmana sembla que té els dies comptats, ja que a partir del mateix diumenge arribarien canvis importants. Els mapes del temps no s’acaben de posar d’acord sobre què acabarà passant, però, a dia d’avui, tot sembla indicar que, o bé tindrem una llevantada amb pluges generals, o una fredorada amb neu fora del Pirineu a cotes relativament baixes. Sigui com sigui, farà força més fred en l’inici del mes de desembre. Mentrestant, fins dissabte seguirem amb l’estiuet als migdies. 

Pel que fa als canvis importants que ens poden arribar, diumenge ja creuarà un front des de la matinada amb una banda de ruixats que obrirà la porta a una refrescada clara de l’ambient amb valors normalitzats per l’època el primer dia de desembre. La cota de neu baixaria al Pirineu fins als 1.000 metres a la cara nord.

Imatge de la nevada a Esterri d'Àneu aquest dijous
La neu pot tornar a caure fora del Pirineu | Ramon Baylina

Fred de ple hivern

Pel que fa a les temperatures, l‘arribada d’una massa d’aire d’origen polar molt més freda faria desplomar els termòmetres entre diumenge i dimarts com a mínim, amb temperatures màximes que, en els millors dels casos, se situaran entre els 8º i 14º, però clarament més baixes al Pirineu i interior. Ambient, sens dubte, de ple hivern. 

Mapa de temperatures el proper dimarts al migdia, sense arribar als 10º a gran part de Catalunya
Mapa de temperatures el proper dimarts al migdia, sense arribar als 10º a gran part de Catalunya | GFS

Amb tant fred, allà on precipiti ho pot fer en forma de neu a partir d’uns 500 o 600 metres tan sols els primers dies de la setmana, i els mapes indiquen que dimarts hi podria haver ruixats a tot el nord-est i zona costanera, cosa que comportaria veure nevar a cotes força baixes d’aquestes zones. No obstant, la nevada aniria pujant de cota a la tarda per l’arribada de vents més humits. 

Llevantada vs. fredorada: qui guanyarà la partida?

Aquests últims dies, els mapes sobre què acabarà passant la setmana que ve estan ballant molt i, si bé fins fa poques hores tot semblava indicar que tindríem una fredorada de primera categoria, amb poques precipitacions però amb una cota de neu per sota dels 500 metres, ara sembla que una llevantada s’imposaria a aquest aire tan fred amb vents més humits i càlids que portarien molta aigua a tot Catalunya. 

Mapa de la pluja prevista entre dimecres a la nit i dijous al matí de la setmana vinent
Mapa de la pluja prevista entre dimecres a la nit i dijous al matí de la setmana vinent | GFS

En aquest sentit, les precipitacions començarien dimarts per la costa i nord-est i continuarien dimecres i dijous, amb el punt àlgid entre la tarda de dimecres el matí de dijous, quan podríem tenir autèntics aiguats i una important nevada a les cotes mitjanes i altes de la cara sud del Pirineu.

Qui acabarà guanyant la partida? Encara és d’hora per respondre aquesta pregunta.  Però el que sí que és segur és que la setmana vinent el temps ens tindrà ben entretinguts amb canvis importants. Ja veurem si el desembre comença congelat, com diu la dita, o mullat. Ho haurem d’anar seguint amb molta atenció.

L’estiuet continua fins dissabte

Mentre no arribi aquest canvi important de temps, les temperatures seguiran força altes per l’època fins dissabte a causa dels vents de ponent i del sud, que mantindran un ambient d’estiuet com el que estem tenint des de principis de setmana. La majoria de màximes se situaran entre els 15º i 20º, localment més altes, amb nits poc fredes o amb fred moderat.

Mapa de previsió per aquest dijous
Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

El dia en què el vent de ponent bufarà amb més força serà aquest dijous a tota la meitat sud, amb temperatures encara una mica més altes en aquestes zones. El sol dominarà, però a la meitat nord circularan bandes de núvols alts i primsinofensius que tan sols oferiran un espectacle de cel rogent a la sortida o posta de sol. Potser caurà algun ruixat molt feble al Pirineu de Lleida, així com de matinada a tot el nord de Catalunya.

El sol dominarà tot i alguns núvols
El sol dominarà amb núvols prims i ambient càlid els propers dies | Arxiu

Quin temps farà pel Pont de la Puríssima?

Fent una ullada encara més enllà, després del temporal de llevant o fredorada de mitjans de la setmana vinent, per ara sembla que la situació milloraria de cara als tres dies festius per a molta gent pel Pont de la Puríssima i, per tant, no plouria a pràcticament enlloc, més enllà del Pirineu, amb unes temperatures més normalitzades. Encara queden molts dies i haurem d’anar concretant aquest extrem.