Catalunya Diari
Canvi de temps aquest dijous

Nova refrescada i alguns ruixats dijous amb la tardor traient el nas els propers dies

Els xàfecs, localment intensos i amb tempesta, cauran a la tarda entre Barcelona i Girona. Les temperatures seran baixes per l’època les següents jornades

Aquest dijous ens arriba una línia frontal que portarà un nou canvi de temps a tot Catalunya. El que més notarem serà la refrescada que s’allargarà fins al cap de setmana i que farà que de dia la calor estigui molt a ratlla i de nit faci fresca o fred arreu. Uns valors que se situaran per sota dels normals per l’època amb un primer tast de la tardor en alguns punts  els propers dies, sobretot de nit. Aquest canvi, però, també portarà ruixats entre les comarques de Barcelona i Girona, bàsicament a la tarda, i vent als dos extrems del país reescalfat.

Pel que fa a l’estat del cel, hi haurà alguns intervals de núvols en conjunt, especialment al matí, amb més sol al sud i Ponent de Catalunya, mentre que estarà més ennuvolat al nord-est durant tota la jornada. Tarda més aviat assolellada fora d’aquesta zona i de punts del Pirineu.

A partir de mig matí i migdia, apareixeran ruixats entre Barcelona i Girona que aniran a més  i deixaran alguns xàfecs i tempestes localment intensos, sobretot a l’interior d’aquesta zona en comarques com Osona, Garrotxa o Selva. No obstant, les precipitacions poden arribar al sud de la Costa Brava i, al tard, no es descarta que caiguin a punts del litoral i prelitoral de Barcelona. En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per pluja localment intensa en aquestes àrees: 

Mapa d'alertes per pluja intensa aquest dijous
Mapa d'alertes per pluja intensa aquest dijous | METEOCAT

 

El vent del nord també serà el protagonista de la jornada. En aquest sentit, el mestral bufarà durant tota la jornada a les Terres de l’Ebre i fins al migdia al sud del Camp de Tarragona. La tramuntana també manxarà amb ganes a l’Empordà.  Algunes ràfegues poden ser fortes als dos extrems de Catalunya amb, localment, més de 70 o 80 km/h. El vent pot bufar reescalfat.

Canvi de temps aquest dijous
Canvi de temps aquest dijous | Alfons Puertas

 

Refrescada amb TºC baixes per l’època

Si ens fixem en les temperatures, les màximes iniciaran un descens entre lleuger i moderat, inclús acusat a la cara nord del Pirineu, que s’allargarà uns quants dies amb màximes d’entre 24º i 29º la majoria tan sols, i de 20º a 25º al Pirineu, més baixes a la cara nord. El vent pot bufar reescalfat al nord i sud de Catalunya.

Les mínimes baixaran més a partir de la matinada de divendres amb ambient fresc arreu, inclús fred en alguns punts interiors i al Pirineu, on molts valors es mouran entre els 8º i 13º. Uns valors, tan de dia com de nit, que se situaran clarament per sota de la mitjana que pertocaria per l’època. 

Mapa del descens clar de la temperatura a Catalunya i a tota la meitat nord peninsular
Mapa del descens clar de la temperatura a Catalunya i a tota la meitat nord peninsular | Aemet

 

Temps tranquil els propers dies sense calor forta a la vista

De cara als següents dies, la calma meteorològica sembla que dominarà tant divendres com el cap de setmana amb el sol com a clar protagonista. Les temperatures no experimentaran grans canvis o, a tot estirar, pujaran una mica de dia amb calor a ratlla i nits fresques. Un ambient d’avançat setembre que no tindrà molta continuïtat la setmana que ve, tot i que ja no es veuen grans calorades a la vista.

També et pot interessar...