Catalunya Diari
Imatge d'un arbre de Nadal amb neu

Arriba el Nadal més fred dels últims anys a Catalunya

Un front polar farà caure en picat les TºC i, tot i dominar el sol, arribaran alguns ruixats amb cota de neu que es desplomarà

El temps viurà un canvi radical de cara als propers dies coincidint amb l’inici de les festes de Nadal.  Una massa d’aire fred  d’origen polar se’ns tirarà al damunt i farà desplomar els termòmetres. El descens ja el notarem força el mateix dia de Nadal, però no serà fins a Sant Esteve  quan les temperatures tocaran fons amb ambient molt hivernal. El descens pot arribar a ser d’entre 5 i 10 graus entre dimecres i dissabte, amb glaçades de nit a molts punts. Seran, sense cap mena de dubte, les festes més fredes dels darrers anys a Catalunya, però sense arribar a valors extrems.

Aquesta fredorada serà força seca i això farà que hi hagi poques precipitacions, però la Nit de Nadal  i el mateix dia de Nadal al matí s’esperen alguns ruixats al Pirineu, nord-est i alguns punts costaners. Atenció perquè la neu caurà a pràcticament totes les cotes al Pirineu, mentre que a la resta es pot arribar a veure nevar al voltant dels 800 o 600 metres. Poca cosa tot plegat fora del vessant nord pirinenc.

El sol dominarà per Sant Esteve, però aquests dies el vent de mestral i tramuntana bufarà amb ganes al sud de Catalunya, a l’Empordà i a les cotes altes del Pirineu. Entre diumenge i dilluns arriba un nou front que reactivarà la nevada a quasi totes les cotes a la cara nord del Pirineu, saltant puntualment a la sud i al Prepirineu, mentre que arribaran xàfecs per l’oest que poden ser de neu entre els 400 i 600 metres tan sols, tot i un lleu ascens dels termòmetres. Podem tenir algunes sorpreses en llocs insòlits. Les boires desapareixeran de Ponent a partir d’aquest dijous mateix.

El fred intens i el vent continuaran els últims dies de l’any i, inclús, fins a Reis, però no estan clares les opcions de neu a cotes baixes, cosa que haurem d’anar seguint amb atenció. Toca abrigar-se de valent aquestes festes!

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Nit de Nadal

El dijous, 24 de desembre, començarà amb noves boires a l’interior, especialment a Ponent, i un augment general de la nuvolositat, però a la tarda s’obriran més clarianes i les boires del pla de Lleida s’aixecaran per l’entrada de vents més secs. S’esperen precipitacions a la cara nord del Pirineu sobretot a partir de la tarda amb una cota de neu que anirà baixant dels 1.600 als 1.100 metres.

També cauran alguns ruixats dispersos i febles a l’extrem nord-est i en algun punt de la costa de Barcelona, ben poca cosa. Les temperatures ja baixaran una mica, descens que serà més notable a la cara nord del Pirineu. El mestral i la tramuntana començaran a bufar moderadament al sud i a l’Empordà. La Nit de Nadal serà força tranquil·la però més freda.

Mapa de previsió a Catalunya el 24 de desembre del 2020
Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

Dia de Nadal

De cara al dia de Nadal, el divendres 25 de desembre, de matinada i al matí poden caure encara alguns ruixats entre la costa i prelitoral de Barcelona i Girona, però amb una cota que ja baixarà fins als 800 metres, puntualment per sota. La nevada caurà amb ganes al vessant nord del Pirineu a totes les cotes, i és que el fred serà intens i de ple hivern.

Moltes màximes es mouran entre els 7º i 12º tan sols, clarament més baixes al Pirineu, mentre que la següent nit serà gèlida. Serà el Nadal més fred dels últims anys a Catalunya. Tot plegat amb vent intens de mestral i tramuntana a l’Ebre, Camp de Tarragona, sud de Lleida i Empordà, però algunes ràfegues també arribaran a més zones del centre i resta de meitat sud.

Mapa de previsió a Catalunya el 25 de desembre del 2020
Mapa de previsió pel dia de Nadal | Catalunya Méteo

Sant Esteve molt fred

De cara al dia de Sant Esteve, el dissabte 26 de desembre i festiu a tot Catalunya, el fred polar tocarà fons i serà molt intens arreu, amb moltes glaçades de nit i primeres hores, inclús a punts de la costa nord, mentre que de dia moltes màximes es mouran només entre els 5º i 10º. Un ambient de cru hivern amb vent encara al sud i Empordà que anirà afluixant. El sol radiant  dominarà arreu.

Mapa de previsió a Catalunya el 24 de desembre del 2020
Mapa de previsió pel dia de Sant Esteve | Catalunya Méteo

El fred es manté totes les festes

Diumenge, el vent començarà a girar de ponent i garbí i farà pujar una mica els termòmetres, però seguirà fent fred. Els núvols aniran a més, i és que anirà arribant un front que, sobretot de cara a dilluns, reactivarà la nevada a tota la cara nord del Pirineu, puntualment saltant a la sud i al Prepirineu a pràcticament totes les cotes.

A més, la matinada i matí de dilluns arribaran alguns ruixats per Ponent i el sud que poden ser en forma de neu entre els 400 i 600 metres tan sols. Poca cosa, però es podria veure nevar ben avall en aquests punts. Vent intens de l’oest i ambient fred, amb una tarda més assolellada fora del nord del Pirineu.

La resta de la setmana, continuarà apareixent el vent d’entre ponent i mestral i el fred seguirà sent ben viu i, al voltant de Cap d’Any, podrien arribar alguns ruixats amb una cota de neu encara per confirmar. No està clar aquest extrem, s’haurà d’anar seguint amb molta atenció l’evolució d’aquesta fredorada polar  i les precipitacions, ja que el fred seguirà amb nosaltres ben bé fins Reis.