Imatge d'una sortida de sol entre boira al Priorat

Sol i boires aquest dimarts a l'espera de l'arribada de l'hivern més dur a Catalunya

Les TºC pujaran amb més bonança al migdia, excepte al pla de Lleida, on seguirà l'ambient fred per la boira

Imatge d'una sortida de sol entre boira al Priorat
El temps de sol i boires a les fondalades serà el clar protagonista d'aquest dimarts | Joan Ramon Coll

L'hivern  ha entrat aquest dilluns, 21 de desembre, a les 11:02h, però segur que molts de vosaltres, per no dir la gran majoria, no heu notat cap novetat en el temps,  i és que la tranquil·litat que ens facilita l'anticicló,  acompanyat d'un ambient molt suau, és la clara protagonista i encara s'allargarà uns dies més. Tot i això, els mapes  del temps  segueixen insistint amb un notable canvi  de temps  a partir del dia de Nadal, que provocarà una davallada molt contundent dels termòmetres  i ,tal com anem dient des de fa dies, segueix en peu la possibilitat  que aparegui la neu  en cotes baixes o molt baixes en dies posteriors.

Mentrestant, aquest dimarts, seguirem amb temps  ben tranquil, anticiclònic  i dominat per les boires  a les fondalades de l'interior i el sol  amb un ambient molt agradable a la resta, amb temperatures  que pujaran una mica més. Com a petita novetat, la boira  al pla de Lleida, podria ser persistent durant tota la jornada. Hi haurà alguns intervals de núvols  de nit que poden fer la guitza a l'hora d'observar 'l'estrella de Betlem', la conjunció molt lluminosa de Júpiter i Saturn, cosa que no passava des de feia 800 anys.  

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Dos tipus de temps: Sol o boira

Pel que fa a la jornada d'aquest dimarts, 22 de desembre, el dia començarà amb moltes boirines  o boires  denses a gran part de les fondalades del prelitoral i l'interior, sent més denses i persistents al pla de Lleida que reduiran molt la visibilitat, compte en aquest sentit a les carreteres a l'hora d'anar a treballar.

Durant el dia, la majoria de bancs de boira  matinal es dissiparan i acabaran desapareixent al migdia, però en el cas del pla de Lleida, podrien ser persistents durant gran part del dia. A la resta de Catalunya, hi farà un bon sol i només tindrem alguns intervals de núvols  alts que enteranyinaran el cel, més abundants cap al Pirineu, però sense més conseqüències.

Mapa del temps a Catalunya el dimarts 22 de desembre de 2020
El sol dominarà en general amb intervals de núvols alts que creuaran el cel. La boira podria ser persistent al pla de Lleida. | Catalunya Diari

Més bonança, als llocs on no ho impedeixi la boira

Quant a les temperatures, gràcies al sol i la presència d'aire càlid  a capes mitjanes i altes, seguiran pujant en general, amb molts valors que superaran amb més facilitat els 15ºC a molts indrets de la costa i el prelitoral. Fins i tot, en cotes  mitjanes del Pirineu, també es podria superar aquesta xifra. La  inversió tèrmica seguirà sent la clara protagonista.

L'única excepció serà al pla de Lleida, que si la boira  persisteix finalment tota la jornada, aquí quedaria una jornada freda, amb temperatures  clarament per sota dels 10ºC, igual que ha passat aquest dilluns. El vent  de garbí  seguirà bufant a les comarques de Girona, reescalfant  l'ambient i fent que algun registre pugui fregar els  18ºC.

Molt pendents del temps a partir de Nadal

Fins al dia de Nadal, el pròxim dimecres i dijous, seguirem amb un temps  molt semblant predominat per l'anticicló. Però a partir de les últimes hores del dijous i ja durant la nit de Nadal, els núvols guanyaran protagonisme i s'iniciaran els primers ruixats  pel Pirineu, amb una cota  de neu  encara elevada al voltant dels 1.400 metres. Tot i això, durant el dia de Nadal, la cota  de neu  ja baixarà fins als 800 metres i haurem de veure si finalment hi ha precipitacions  o no fora del Pirineu. Amb tot, les temperatures cauran en picat el dia de Nadal i al llarg de Sant Esteve, serà quan notarem un ambient encara més fred, amb ventades  als dos extrems del país que s'intensificaran i accentuaran la sensació de fred.

Més enllà, sembla que al voltant de Cap d'any, podríem tenir un episodi de pluges  més generals que es podria barrejar amb el fred més intens del nord d'Europa. Aquest fet, podria provocar nevades a cotes  força baixes, però encara és aviat per confirmar aquest pronòstic. Amb tot, ja fa pràcticament cinc dies que els mapes  insisteixen en aquest sentit. De tota manera, s'haurà de veure en pròxims dies com van evolucionant els mapes  del temps. Us mantindrem informats dia a dia.