Catalunya Diari
Imatge del castell de Cardona, al Bages, entre la boira

Últims dies de monotonia abans dels importants canvis

Els núvols baixos costaners i les boires guanyaran terreny, però amb unes temperatures que seguiran a l'alça

Seguim molt pendents dels mapes  del temps, ja que  segueixen insistint amb un brusc canvi  de temps  a partir del dia de Nadal, que provocarà una davallada molt contundent dels termòmetres  i, tal com anem dient des de fa dies, segueix en peu la possibilitat  que aparegui la neu  en cotes baixes en dies posteriors. Però mentre no arribi aquest canvi, aquest dimecres, seguirem amb temps  ben tranquil dominat per l'anticicló  que implicarà més boires  a les fondalades de l'interior, sent persistents de nou al pla de Lleida, i més núvols baixos a zones litorals, amb un sol  més esmorteït al migdia. Tot i això, les temperatures  seguiran a l'alça i l'ambient encara serà més confortable, una bonança atípica que tindrà els dies comptats.

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Boires i núvols baixos que van a més

Pel que fa al dimecres, 23 de desembre, el dia començarà amb més boires  arreu, tant a l'interior, com bancs de  núvols baixos espessos a la costa, així com en fondalades del prelitoral i l'interior, sent de nou persistents  durant tot el dia al pla de Lleida i que reduiran molt la visibilitat, compte en aquest sentit a les diferents carreteres. Durant el dia, la majoria de bancs de boira  matinal es dissiparan i acabaran desapareixent al migdia, però en el cas del pla de Lleida, podrien ser persistents durant gran part del dia.

Els núvols baixos  marxaran també de gran part del litoral, però quedaran alguns intervals de núvols  tant a l'Ebre com a l'Alt Empordà, on podrien deixar el cel tapat bona part del dia. Tot i això, a la resta de Catalunya farà més sol, però quedarà un cel  enterbolit per bandes de núvols prims  que no portaran més conseqüències, no s'esperen pluges enlloc.

Mapa del temps a Catalunya el dimecres 23 de desembre del 2020
Els núvols baixos costaners i les boires a l'interior aniran a més, però les temperatures seguiran pujant | Catalunya Diari

Ambient encara més suau

Pel que fa al termòmetre, la presència d'aire càlid  a capes mitjanes i altes acompanyat de vents  del sud-oest farà que les temperatures  segueixin pujant, tant les nocturnes com les diürnes, deixant un ambient  càlid i atípic  per l'època, però que tindrà les hores comptades. De nou es tornaran a superar amb facilitat els 15ºC a molts indrets de la costa i el prelitoral.

El vent  de garbí  seguirà bufant a les comarques de Girona, reescalfant  l'ambient i fent que algun registre pugui fregar els  18ºC.  Tot plegat contrastarà amb el pla de Lleida, on la boira  persistirà durant tota la jornada, i per tant, quedarà un dia fred altre cop, amb temperatures  clarament per sota dels 10ºC.

A les portes del canvi radical de temps en l'inici de festes

Aquest pròxim dijous, 24 de desembre, ja notarem els primers canvis  del que serà un gran canvi  de temps  quant a temperatures, pel que fa a les precipitacions  encara no està del tot clar com ens afectarà aquest canvi, però de moment, ja es pot confirmar que durant la nit de Nadal, els núvols  guanyaran protagonisme i s'iniciaran els primers ruixats  pel Pirineu, amb una cota  de neu  encara elevada al voltant dels 1.400 metres. Tot i això, durant el dia  de Nadal, la cota  de neu  ja baixarà fins als 700 metres i haurem de veure si finalment hi ha precipitacions  o no fora del Pirineu, alguns mapes  donen alguns ruixats  al voltant del litoral i prelitoral de Girona i Barcelona.

Amb tot, les temperatures cauran en picat el dia de Nadal i al llarg de Sant Esteve, serà quan notarem un ambient encara més fred, amb ventades  als dos extrems del país que s'intensificaran i accentuaran la sensació de fred.

S'haurà de veure en pròxims dies com van evolucionant els mapes  del temps, però l'episodi de fred rigorós sembla que tindrà continuïtat en dies posteriors i, de fet, noves borrasques provinents de nord d'Europa podrien deixar més ruixats  que, barrejats amb el fred, podrien deixar més nevades a cotes  força baixes, però encara és aviat per confirmar aquest pronòstic, seguirem molt pendents.