Catalunya Diari
Imatge d'un cotxe circulant sota una intensa nevada

Alerta vermella per l'arribada de la nevada general a Catalunya: on i quan pot nevar i a quines cotes

La nevada s'inciarà pel sud a totes les cotes i s'estendrà cap al nord amb una cota de neu que anirà pujant mentre avanci la jornada

Aquest cap de setmana la meteorologia  anirà per davant de tot, però sobretot aquest dissabte, 9 de gener, quan el temporal  de neu  i pluja  que provocarà la  borrasca  anomenada  'Filomena'  despertarà una màxima expectació a gran part de Catalunya. L'aire fred  polar que tenim al damunt es barrejarà amb una massa d'aire més càlida i humida provinent del Mediterrani. Aquest fet originarà precipitacions  que en un primer moment, de matinada, podran ser en forma de neu  a pràcticament qualsevol cota  del país. Tot i això, a partir de primeres hores del matí, la cota  pujarà ràpidament fins als 400 o 600 metres i es mantindrà estable gran part de la jornada. És a dir, del prelitoral cap a l'interior, podria ser una nevada general.

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Les zones més afectades seran les Terres de l'Ebre, on, segons els mapes, el temporal de neu pot ser el més destacable en molts anys, ja que feia molts anys que no hi havia una previsió de tanta neu  en aquella zona. D'aquesta manera, s'espera veure nevar  amb ganes, a moltes localitats de l'Ebre per sobre de només 200 metres, mentre que la cota  també serà molt baixa al nord-est, mantenint-se al voltant dels 400 metres tota la jornada i la neu  també serà abundant a la serralada transversal i Guilleries.

Tot plegat amb un ambient plenament hivernal a tot el territori i pluges  que aniran guanyant protagonisme de sud a nord al litoral i prelitoral a mesura que avanci el dia. Un autèntic temporal  hivernal que ens acompanyarà també de cara a diumenge i dilluns, amb una cota de neu que podria tornar a baixar fins a zones pròximes al mar. Haurem de seguir la situació amb molta atenció, perquè el moviment final de la borrasca  determinarà la cota de neu final i l'extensió de les precipitacions. Per tant, molta atenció aquest dissabte, si sortiu amb cotxe, tot i les restriccions, aneu ben equipats i prengueu les mesures corresponents. 

On i quan pot nevar?

El temporal de neu  s'iniciarà al llarg de la matinada d'aquest dissabte, 9 de gener, amb precipitacions  que s'iniciarien de nou pel sud del país, i s'estendrien a gran part de Catalunya  a partir del migdia i al llarg de la tarda, quan serien gairebé generals, persistents i d'intensitat moderada. Al litoral i prelitoral, la cota  sembla que inicialment podria situar-se al voltant dels  100 metres o puntualment fins a nivell de mar, en alguns punts de l'Empordà i de l'Ebre, mentre que podria quedar entre els  200 i 300 metres  al litoral central.

Tot i això, aquesta cota  al litoral i prelitoral serà transitòria, ja que a partir de les primeres hores del matí, la  cota pujarà ràpidament fins als  600 metres. Malgrat tot, molta atenció  perquè a l'interior no pujarà tant la cota  i hi ha la possibilitat que tal com indiquen alguns  mapes, que l'excepció sigui gran part de l'interior de les Terres de l'Ebre i fondalades interiors, on podria seguir  nevant  fins als 200  o  300 metres tan sols bona part de la jornada. El Servei Meteorològic de Catalunya ja té  l'avís vermell activat al sud del país per nevades  que poden superar els  20 centímetres. En definitiva, una situació de neu  que deixarà el paisatge blanc a gran part de l'interior de Catalunya.

Mapa d'avisos del meteocat pel dissabte 9 de gener del 2021
Avís vermell a les Terres de l'Ebre per nevades que podrien acumular més de 20 centímetres | Meteocat

Gruixos de neu previstos

Pel que fa a les nevades, s'esperen gruixos d'entre  5  i 15 centímetres a gran part de l'interior, si bé es podrien superar els 20 o 30 centímetres per sobre dels 600 metres a l'interior, especialment al voltant del massís dels Ports, gran part de la Terra Alta, el vessant sud del Pirineu, zones elevades de la Catalunya  central, Prepirineu, serralada transversal i Guilleries. També zones mítiques com la serra de Prades, Montserrat, La Mola i l'Obac o el Montseny, podrien rebre una nevada  destacable. Algunes localitats interiors com Vic, Manresa, Igualada, Lleida o, fins i tot, la ciutat de Girona, podrien despertar-se nevant  i amb els carrers lleugerament emblanquinats.

Mapa d'acumulació de neu prevista fins dissabte a la tarda, 9 de gener del 2021
Mapa d'acumulació de neu prevista a Catalunya. La nevada serà extensa i abundant a l'interior, però també arribarà al prelitoral de forma anecdòtica. | Meteoexploration

Atenció perquè a les cotes  altes de les muntanyes de Prades o els Ports, així com al Montseny, no es descarta arribar al mig metre de neu  nova a partir sobretot dels  900 metres. A la serra de Cardó i Llaberia hi nevarà  menys, però també podria rebre una  nevada memorable. En definitiva, una situació que haurem de seguir amb molta atenció perquè la lluita entre l'aire molt fred i la borrasca  de sud pot acabar determinant la magnitud final de l'episodi. Sembla clar que s'arribarà a gruixos que no es veien des de feia molts anys al sud del país. Nevada, sens dubte, que pot ser històrica  en alguns punts.

Diumenge no desapareix la nevada

Al llarg del diumenge, 10 de gener, encara hi ha algunes incògnites i és que alguns mapes del temps opten per enretirar la borrasca  mediterrània cap a l'est i quedar-nos amb un dia molt fred, però amb nevades  més aviat residuals i més clarianes a la tarda amb temperatures  de cru hivern, mentre que d'altres encara insisteixen amb pluges  i nevades  que serien abundants a bona part del territori. Tot i que, ara com ara, la primera opció semblaria la més probable. Tot plegat com dèiem, s'haurà d'anar seguint de molt a prop en pròximes informacions, però no hi ha dubte que és una situació molt emocionant a seguir.