Imatge de dues persones passejant un dia de pluja de tardor

Canvi radical amb xàfecs i fred atípic el cap de setmana del Pilar a Catalunya

Els canvis més importants arribaran entre dissabte i diumenge. La clatellada de les TºC pot arribar a ser d’entre 5 i 10 graus
Imatge de dues persones passejant un dia de pluja de tardor
El temps canviarà aquest cap de setmana | Arxiu

Canvis importants de cara a aquest cap de setmana llarg del Pilar a Catalunya amb el retorn sobtat del fred atípic d’avançada tardor i una tongada de ruixats. Els canvis més importants arribaran dissabte, amb xàfecs i, inclús, alguna tempesta, que afectaran principalment les comarques de Barcelona, Girona, Pirineu i Prepirineu.

Diumenge encara quedaran restes d’inestabilitat al litoral, alhora que les temperatures baixaran sobtadament amb un ambient que serà clarament d’avançada tardor, més de novembre que no pas de mitjans d’octubre. El vent també bufarà amb ganes a les Terres de l’Ebre i l’Empordà, mentre que el dilluns, dia del Pilar i festiu, farà bon temps però amb ambient fred. Una refrescada que durarà gran part de la següent setmana.

Divendres 9 d’octubre

De cara al divendres, 9 d’octubre, poques novetats hi haurà en el temps. Els núvols baixos seguiran apareixent en diversos trams de la costa i prelitoral, sobretot de la meitat sud, però ja seran més trencats, sense descartar alguna gotellada fins al matí. A la tarda creixeran nuvolades al Pirineu, Prepirineu i nord-est, on poden caure alguns ruixats febles i aïllats. A la resta, més sol amb el pas de bandes de núvols alts i prims.

Pel que fa a les temperatures, pujaran una mica més al centre del dia amb la majoria de màximes entre 22º i 27º, si bé a Ponent i a l’interior de les Terres de l’Ebre poden superar lleugerament aquestes xifres. Ambient suau o càlid a les hores centrals de la jornada, continua l’estiuet.

Mapa de previsió a Catalunya el 9 d'octubre del 2020
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Dissabte 10 d’octubre

El temps canvia clarament de cara al dissabte, 10 d’octubre, ja que els núvols seran molt abundants a les comarques de Barcelona, Girona, Pirineu i Prepirineu i, ja al matí, cauran ruixats dispersos en aquestes zones, en principi febles. No obstant, de cara a la tarda i vespre aquests xàfecs aniran a més i guanyaran força, inclús sense descartar tempestesfortes en aquestes àrees.

Mapa de previsió a Catalunya el 10 d'octubre del 2020
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

La inestabilitat pot arribar inclús al nord de les comarques de Tarragona i est de les de Lleida, tot i que en menor mesura. De fet, entrarà amb ganes el vent de mestral i tramuntana a les Terres de l’Ebre i l’Empordà, més de resquitllo a zones del Camp de Tarragona, cosa que farà que el dia sigui més tranquil i assolellat com més al sud i Ponent.

Les temperatures ja començaran a baixar i, de fet, les mínimes es donaran al final del dia a gran part del territori, just quan arribarà la massa d’aire més fred provinent del nord d’Europa. Les màximes també baixaran de forma clara, inclús brusca, allà on hi hagi núvols i pluges, on costarà superar els 20º.

Diumenge 11 d’octubre

De cara al diumenge, 11 d’octubre, els ruixats es mantindran a la costa i prelitoral de Barcelona, inclús al sud de Girona també, sense descartar algun patac d’aigua al vespre. A més, arribaran precipitacions a la cara nord del Pirineu amb una desplomada de la cota de neu, baixant per sota dels 1.500 metres, apropant-se inclús als 1.000 de forma local.

Les temperatures quedaran molt baixes amb ambient atípic de finals de novembre, fred poc habitual a aquestes alçades. La majoria de màximes es mouran entre els 16º i 21º, clarament més baixes al Pirineu. Les nits seran gairebé hivernals, amb mínimes de 10º en avall a la majoria de Catalunya. Un fred accentuat pel vent al sud de les comarques de Tarragona i a l’Empordà.

Mapa de previsió a Catalunya el 9 d'octubre del 2020
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

Dilluns 12 d’octubre

De cara al dilluns, 12 d’octubre, que és el dia del Pilar i festiu arreu, la inestabilitat marxarà, tot i que de matinada encara poden caure xàfecs a la costa de Barcelona. Sol en conjunt i ambient fresc al migdia i fred de nit, tocarà abrigar-se i, de fet, aquesta sensació de fredor es mantindrà força dies encara. Vent als dos extrems de Catalunya.

Mapa de previsió a Catalunya l'11 d'octubre del 2020
Mapa de previsió pel dilluns | Catalunya Méteo