Catalunya Diari
Imatge d'una sortida de sol a Collserola

L’estiuet toca sostre aquest dijous, però canvi radical els següents dies

Les temperatures s’enfilaran encara més a prop de la costa amb ambient atípic. El fred truca a la porta a partir de divendres

L’estiuet va encara a més aquest dijous, 19 de novembre, i, de fet, tocarà sostre, amb un augment de les temperatures que afectarà especialment el litoral i el prelitoral, on l’ambient serà atípicament agradable o càlid per l’època amb molts termòmetres superant lleugerament els 20º.

No obstant, el pas d’un front ja deixarà canvis aquest mateix dijous, amb vent de mestral i tramuntana que entrarà amb ganes a les Terres de l’Ebre i a l’Empordà,  especialment la segona meitat del dia. A més, arribaran pluges a la cara nord del Pirineu on, a mesura que vagi entrant l’aire fred, la cota de neu es desplomarà dels 2.400 als 1.500 metres.

Tot plegat serà el preludi de la baixada clara de les temperatures que hi haurà a partir del mateix divendres, ja que el pas del front obrirà la porta a una nova massa d’aire fred que provocarà un descens d’entre 3 i 5 graus el cap de setmana, amb dies frescos de plena tardor i nits fredes de gairebé principis d’hivern. Consulta aquí la previsió especial sobre aquest canvi de temps. 

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Mapa de previsió a Catalunya el 19 de novembre del 2020
Mapa de previsió per aquest dijous | Catalunya Méteo

Les TºC toquen sostre

Pel que fa a les temperatures, pujaran encara més, especialment al litoral i prelitoral, i tocaran sostre aquesta setmana amb un ambient càlid per l’època que enfilarà les màximes fins als 22º o 23º  en alguns punts prop de la costa, especialment a l’interior del nord-est i al sud de Tarragona. En canvi, a gran part del Pirineu els termòmetres començaran a baixar, descens que serà moderat a la cara nord. En resum, tindrem entre 17º i 22º a molts punts del litoral i prelitoral, de 14º a 18º a la resta i més baixes a la cara nord del Pirineu.

Si ens fixem en les mínimes, al Pirineu es donaran al final del dia a causa de la baixada de les temperatures, però a primera hora notarem pocs canvis, amb fred i molta humitat semblants als que hem tingut aquests últims dies. Valors de 3º a 8º en general, però de 7º a 12º a la costa i de 0º a 5º al Pirineu, sota zero en moltes fondalades.

Menys núvols i més vent

Pel que fa a l’estat del cel, els núvols baixos costaners aniran clarament a menys, especialment a la costa de Tarragona, on el vent els ventilarà ràpidament. Les boires seguiran apareixent a primeres hores a molts punts de l’interior, però el vent de mestral farà que s’aixequin més al pla de Lleida. A més, el front farà que els núvols siguin molt abundants a la cara nord del Pirineu, on s’esperen precipitacions amb una cota de neu que es desplomarà al llarg del dia dels 2.400 metres als 1.500 metres.

Compte amb el vent, ja que la tramuntana i el mestral començaran a bufar amb ganes i es reforçaran especialment a partir de la tarda a les Terres de l’Ebre, sud del Camp de Tarragona i a l’Empordà. Atenció sobretot a la zona empordanesa, on les ventades poden ser molt fortes. El vent arribarà a zones properes, però no a gran part del territori. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té alertes  activades al Baix Camp i a l'Alt Empordà per fort vent,  així com per  mala mar a la Costa Brava:

Mapa d'alertes per fort vent i mala mar a Catalunya el 19 de novembre del 2020
Mapa d'alertes per fort vent i mala mar aquest dijous | METEOCAT

Baixada clara de les TºC

El descens de les temperatures es notarà divendres, però sobretot de cara al cap de setmana. Divendres ja baixaran les màximes, però serà sobretot dissabte quan notarem la refrescada amb més ganes arreu. De nit farà més fred i els termòmetres tocaran fons entre dissabte i diumenge, amb ambient nocturn pràcticament de principis d’hivern. Sembla que la setmana vinent la començarem amb un nou ascens de les temperatures.